Мобилно меню

Фестивал в Девня възкреси живота в Древния Рим

В събитието участваха групи за исторически възстановки от България и Румъния
Фестивал в Девня възкреси живота в Древния Рим

Седмото издание на фестивала "Марцианопол - животът в Древния град" се проведе в амфитеатъра на Девня и събра групи за исторически възстановки от България и Румъния. Проявата беше открита от кмета Свилен Шитов. 

"Девня е скромен, но достоен наследник на Марцианопол и този фестивал е уважението и почитта, които даваме всяка година на хората, превърнали това място в истински притегателен център за цялата околност. Ние сме се събрали обаче не просто да покажем живота преди две хилядолетия, тук сме, за да научим нещо ново, да почувстваме вълнението на арената, да се възхитим на хубавата музика. Ако през останалата част от годината сме лекари, моряци, шофьори или хлебари, днес всички сме римляни."

За поредна година хиляди зрители се потопиха в магията на битките на римските легиони, притаиха дъх по време на гладиаторски дуели и екстремната езда на участниците във фестивала, възхитиха се на уменията на майсторите на древни занаяти, насладиха се на музиката на дуо KsANa и звука на античните инструменти, представени от дует "Фрея".

В духа на Древния Рим, фестивалът в Девня осигури на зрителите хляб и зрелища. Наред с атрактивната програма, гостите имаха възможност да се включат в състезанието по скоростно надяждане "Римски чревоугодник", а победителят в него си тръгна с награда от 100 лв.

Специален гост на фестивала тази година беше група "Хоризонт", която зарадва с изпълненията си гостите на проявата. След рок концерта, зрителите се насладиха и на огненото шоу на клуб "Дивинитас".

2023 © Варна е / снимки: Община Девня

Изложба с подаръци на Тодор Живков гостува в Археологическия музей във Варна

Експонатите от колекцията "Подаръкът – акт на дипломация и междудържавни отношения" са от 60-те и 70-те години на ХХ век
Изложба с подаръци на Тодор Живков гостува в Археологическия музей във Варна

Единствена по рода си колекция, включваща подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков, поднесени от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят, ще бъде представена в Археологическия музей във Варна. Експозицията гостува в морската ни столица по инициатива на Исторически музей – Правец, на който от резиденция Бояна предоставят колекцията с цел експониране и временно съхранение.

Периодът на изложбата "Подаръкът – акт на дипломация и междудържавни отношения" обхваща 60-те и 70-те години на ХХ век, както и подготовката и честването на 1300 годишнината на българската държава през 80-те години на ХХ век.

Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни културни ценности, копия от антични предмети на народите от цял свят.

Това са произведения от кристал, слонова кост, порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.

Експонатите са не само художествени произведения, а и отражение на нравите на епохата, свидетелство за широките дипломатически, икономически и културни взаимоотношения на страната ни  с останалия свят.

Подаръците като акт на дипломатически и междудържавни взаимоотношения документират сътрудничество, основано на взаимен интерес, приятелство и зачитане на националните и културни традиции.

Изложбата ще гостува на РИМ – Варна до 10 октомври 2024 г. в сградата на Археологическия музей, бул. „Мария Луиза“ 41.

2024 © Варна е