Мобилно меню

Голям фестивал на средновековната култура ще се проведе в Историческия парк край Варна

Третото издание на проявата ще е на 24 и 25 юни, а поводът е годишнината от откриването на комплекса край село Неофит Рилски
Голям фестивал на средновековната култура ще се проведе в Историческия парк край Варна

 

"Средновековен събор – Ново начало" ще се проведе за трети пореден път в Историческия парк край варненското село Неофит Рилски на 24 и 25 юни. Проявата е по повод четвъртата годишнина от откриването на Историческия парк. Съорганизатор на големия фестивал на средновековната култура и начин на живот е „Българска школа за старинни воински изкуства – Величие“. 

Сред най-вълнуващите преживявания както за участниците, така и за зрителите, ще са мащабни реконструкторски битки, зрелищни двубои и воинската „Тризна“ – конни и пеши надборвания с оръжие, посветени на бойната слава на предците. 

Предвидени са още състезания за млади таланти и турнир по стрелба с лък за начинаещи.

Гости на фестивала ще бъдат сдружения за историческа реконструкция, свободни воини, майстори занаятчии, музиканти и творци от България, Сърбия, Гърция, Молдова, Румъния, Унгария, Словакия и Полша.

За автентичното изживяване по време на фестивала ще допринесат историческите щандове, работилниците и средновековният пазар. Фестивалните дни ще бъдат съпътствани с дегустации на храни и напитки, характерни за Средновековието и ще предоставят разнообразен поглед върху обичаите от миналото.

Силен акцент се поставя и във вечерната музикална програма. В нея са включени оригинални интерпретации на средновековна музика, модерен средновековен рок, танцови ансамбли, народни песни и шоу представления.

Зоната на фестивала в Историческия парк ще бъде отворена в събота, 24 юни, от 10 ч. до полунощ и в неделя, 25 юни, от 10 до 17,30 ч. Входът за деца над 4 години е 6 лева, а за възрастни - 12 лева. Посетителите, закупили билет за вход за Исторически парк, ще имат безплатен достъп до Фестивалната зона в рамите на двата дни.

Допълнителна информация, както и подробната програма на фестивала можете да намерите ТУК.

2023 © Варна е / снимки: Исторически парк

Исторически куиз за ученици по повод 3 март организират в Учебния музей към РИМ - Варна

Събитието ще е на 1 март, а крайният срок за записване е 23 февруари
Исторически куиз за ученици по повод 3 март организират в Учебния музей към РИМ - Варна

Музеят за нова история на Варна и Учебният музей към РИМ - Варна организират исторически куиз по повод националния празник на България - 3 март.

Играта ще е отборна, като всеки отбор може да включва от 3 до 5 състезатели. Инициативата е насочена към ученици от 8 до 11 клас

Състезанието ще протече в три отделни кръга. Всеки кръг ще е с продължителност 20 минути и ще се състои от 10 въпроса, обхващащи: периода на Българското възраждане; периода между Освободителната война и обявяването на Независимостта на България; важни моменти от новата и най-новата история на гр. Варна. За участниците в играта са подготвени изненади.

Срокът за записване на отборите е 23 февруари 2024г.

За записване и информация: 052/681 060; 0883 403 371

Дата и час на събитието: 1 март 2024 г. (петък)

Място: Учебен музей при РИМ - Варна

2024 © Варна е