Мобилно меню

Хиляди варненци изразиха преклонението си пред делото на Апостола

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника и барелефа на Левски в морската столица
Хиляди варненци изразиха преклонението си пред делото на Апостола
121

Хиляди варненци почетоха паметта на Васил Левски по повод 150 годишнината от гибелта му. Венци и цветя бяха поднесени рано сутринта пред барелефа на Апостола в кв. "Левски". По-късно от три места в морския град започнаха шествия.

Кметът на Варна Иван Портних поведе шествието от паметника на Васил Левски в градинката пред Археологическия музей по бул. "Сливница" към Алеята на възрожденците в Морската градина. Втората група тръгна от площад "Независимост" по пешеходната част на бул. "Княз Борис I" и бе водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, а третият лъч се придвижи от пространството до зоокъта по централната алея. В поклонението участваха Представителният духов оркестър на ВМС, гайдарски школи, ученици и деца от варненски училища и детски градини, много граждани.

Пред паметника на Апостола в морската градина митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва и произнесе кратко слово. Венци и цветя в знак на признателност бяха положени от кмета на Варна, от областния управител, от председателя на Общинския съвет, от Варненска и Великопреславска митрополията, от Военноморските сили, от ОД на МВР, от съдебни институции, от районни кметства, от съюз на офицерите от запаса и съюза на ветераните от войните, от партийни формации, от неправителствени организации, от читалища, от университети, от училища, от детски градини и от много граждани.

2023 © Варна е

С вой на сирени и общоградско поклонение Варна почита Ботев

Те ще бъдат задействани точно в 12 часа на 2 юни, а тържествената церемония пред паметника на героя в Морската градина ще започне в 10 часа
С вой на сирени и общоградско поклонение Варна почита Ботев
64

В Деня на почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България на 2 юни в 12:00 часа сиренната система във Варна ще бъде задействана в продължение на две минути от Националния оперативен център на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Тестът на сирените ще се проведе чрез реално задействане със сигнал "Въздушна опасност".

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете, следва да спрат и останат на място. Това се посочва и в заповед от областния управител до кмета на Община Варна.

С общоградско поклонение, заупокойна молитва, полагане на венци и цветя с военен ритуал, във Варна ще бъде почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Тази година се навършват 147 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Церемонията пред паметника на Христо Ботев в Морската градина ще започне в 10 часа. Организатор е Община Варна, съорганизатори са Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.        

2023 © Варна е