Мобилно меню

Изложба “Египетски приказки” ще гостува във Варна от 23 юни

Варненци и гости на града ще могат да се запознаят с египетската култура в Двореца на културата и спорта от 23 юни до 4 август
Изложба “Египетски приказки” ще гостува във Варна от 23 юни
682

От 23 юни до 4 август Дворецът на културата и спорта във Варна ще бъде домакин на изложбата “Египетски приказки”, на която посетителите ще имат възможността да се потопят в невероятната история на една от най-древните и напредничави цивилизации в човешката история. 

Организаторите са подготвили и специална изненада за 4 от посетителите на “Египетски приказки”, които ще спечелят едноседмична екскурзия до Египет

Изложбата ще бъде открита на 23 юни от 16 часа, в ДСК-Варна. 

На официалното откриване специални гости се очаква да бъдат египетският посланик в България - Халид Емара, и кметът на град Варна - Иван Портних. В програмата участие ще вземат танцьорите от фолклорен ансамбъл “Варна”.

Експозициите пресъздават следните теми - "Култура”, “Ежедневие”, “Митове за Древен Египет” и “Научно-изследователска дейност в Древен Египет”, “Живот след смъртта” и други. Египетският древен свят, пресъздаден чрез репродукции на някои редки артефакти и колекционерски предмети, които показват наследството на Египет и най-важните интелектуални, литературни, научни и културни постижения на египтяните през вековете, ще предостави едно невероятно преживяване за посетителите, което ще грабне и задържи вниманието им от началото до самия край.

Организатор на изложбата е Antikа, чийто Основател и управляващ директор е господин Ахмед Наср. Той споделя следното:

“Идеята за създаване и провеждане на подобно музейно шоу е да подпомогне комуникациите между световните цивилизации и да действа като културен мост, позволявайки на хората от различни нации да знаят повече за културната стойност в света.”

С този проект организаторът има за цел освен да покаже дългогодишната и богата история на Египет, повлияна от различни културни течения и традиции, които са оформили неговото общество и начин на живот, а и да осигури завладяващо и интерактивно изживяване, което позволява на посетителите да научат и участват в различни аспекти на египетската култура. 

Работно време: От 10 до 18 часа през делничните дни и от 10 до 19 часа през уикенда. 

2023 © Варна е

Исторически куиз за ученици по повод 3 март организират в Учебния музей към РИМ - Варна

Събитието ще е на 1 март, а крайният срок за записване е 23 февруари
Исторически куиз за ученици по повод 3 март организират в Учебния музей към РИМ - Варна

Музеят за нова история на Варна и Учебният музей към РИМ - Варна организират исторически куиз по повод националния празник на България - 3 март.

Играта ще е отборна, като всеки отбор може да включва от 3 до 5 състезатели. Инициативата е насочена към ученици от 8 до 11 клас

Състезанието ще протече в три отделни кръга. Всеки кръг ще е с продължителност 20 минути и ще се състои от 10 въпроса, обхващащи: периода на Българското възраждане; периода между Освободителната война и обявяването на Независимостта на България; важни моменти от новата и най-новата история на гр. Варна. За участниците в играта са подготвени изненади.

Срокът за записване на отборите е 23 февруари 2024г.

За записване и информация: 052/681 060; 0883 403 371

Дата и час на събитието: 1 март 2024 г. (петък)

Място: Учебен музей при РИМ - Варна

2024 © Варна е