Мобилно меню

Изложба “Египетски приказки” ще гостува във Варна от 23 юни

Варненци и гости на града ще могат да се запознаят с египетската култура в Двореца на културата и спорта от 23 юни до 4 август
Изложба “Египетски приказки” ще гостува във Варна от 23 юни
730

От 23 юни до 4 август Дворецът на културата и спорта във Варна ще бъде домакин на изложбата “Египетски приказки”, на която посетителите ще имат възможността да се потопят в невероятната история на една от най-древните и напредничави цивилизации в човешката история. 

Организаторите са подготвили и специална изненада за 4 от посетителите на “Египетски приказки”, които ще спечелят едноседмична екскурзия до Египет

Изложбата ще бъде открита на 23 юни от 16 часа, в ДСК-Варна. 

На официалното откриване специални гости се очаква да бъдат египетският посланик в България - Халид Емара, и кметът на град Варна - Иван Портних. В програмата участие ще вземат танцьорите от фолклорен ансамбъл “Варна”.

Експозициите пресъздават следните теми - "Култура”, “Ежедневие”, “Митове за Древен Египет” и “Научно-изследователска дейност в Древен Египет”, “Живот след смъртта” и други. Египетският древен свят, пресъздаден чрез репродукции на някои редки артефакти и колекционерски предмети, които показват наследството на Египет и най-важните интелектуални, литературни, научни и културни постижения на египтяните през вековете, ще предостави едно невероятно преживяване за посетителите, което ще грабне и задържи вниманието им от началото до самия край.

Организатор на изложбата е Antikа, чийто Основател и управляващ директор е господин Ахмед Наср. Той споделя следното:

“Идеята за създаване и провеждане на подобно музейно шоу е да подпомогне комуникациите между световните цивилизации и да действа като културен мост, позволявайки на хората от различни нации да знаят повече за културната стойност в света.”

С този проект организаторът има за цел освен да покаже дългогодишната и богата история на Египет, повлияна от различни културни течения и традиции, които са оформили неговото общество и начин на живот, а и да осигури завладяващо и интерактивно изживяване, което позволява на посетителите да научат и участват в различни аспекти на египетската култура. 

Работно време: От 10 до 18 часа през делничните дни и от 10 до 19 часа през уикенда. 

2023 © Варна е

Организират изложба посветена на 130 години футбол във Варна

Призовават се клубове и фенове да допринесат за инициативата, като предоставят интересни артикули, които ще им бъдат върнати след края на експозицията в Археологическия музей
Организират изложба посветена на 130 години футбол във Варна

През май 2024 г. се навършиха 130 години от изиграването на първия футболен мач не само във Варна, но и в България. По този случай отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей – Варна подема инициатива за организиране на изложба, посветена на 130 години футбол във Варна.

"Специално каним ръководствата на футболните клубове "Черно море" и "Спартак", като основоположници на варненския футбол, да се включат в инициативата. Призоваваме също така и техните фенове да допринесат за изложбата с ретро фланелки, снимки, картички, медали, чаши и други клубни артикули и принадлежности от преди 2000-ната година."

Артикулите ще бъдат събирани от 15 до 26 юли, в сградата на Археологическия музей. Датата на изложбата ще бъде обявена малко след изтичане на периода на набавяне на експонатите.

Събраните артикули ще бъдат описани с приемо-предавателен протокол и след изложбата ще бъдат върнати на техните собственици, уверяват организаторите.

Нека заедно покажем каква роля е играл футболът в живота на нашия град и да съберем ценните спомени, които съхраняват историята на варненския футбол, призовават от отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей – Варна.

Повече информация за инициативата може да получите от: Траян Димитров - 0883403371; Кристина Спасова - 0884924327

Понеделник - петък от 9:00 до 17:00 в сградата на Археологическия музей.

2024 © Варна е