Мобилно меню

Музеят на мозайките в Девня е все по-популярен сред европейските туристи

Ремонт за над 5 млн. лв. ще бъде извършен в музея, но това ще стане извън активния туристически сезон, увери кметът на Девня Свилен Шитов
Музеят на мозайките в Девня е все по-популярен сред европейските туристи

Музеят на мозайките в Девня e търсен от все повече европейски туроператорски фирми, за да го включат в маршрутите на туристите, като важна спирка от срещата им с хилядолетната история на България. Това съобщиха кметът на общината Силен Шитов и директорът на културната институция Иван Сутев, които представиха най-новите артефакти, включени в експозицията на музея. Австрийската "Сеньорен райзен" е поредната фирма от бранша, която е добавила Музея на мозайките и други знакови културно-исторически обекти, разположени на девненска територия, в програмите си за 2025 и 2026 г.

"За нас, като община, приоритет №1 е туризмът. Работим активно, за да привлечем нови партньори в дългосрочен план. За това ще помогне и мащабната реконструкция, която предстои да бъде извършена в музея.

Той не е ремонтиран основно от откриването си преди 38 години.

Сградата има конструктивни проблеми, амортизирани инсталации и спешна нужда от цялостно обновяване, за да отговоря на нормите на XXI век и изискванията на туристите за съвременна музейна експозиция", коментира кметът Свилен Шитов.

"Средствата за ремонта – над 5 млн. лв. са осигурени, вече има подписано споразумение с МРРБ, а след приключването на обществената поръчка и одобрението на изпълнителя, предстои с него да бъдат обсъдени и уточнени етапите и детайлите по изпълнението на проекта. Ще настояваме, ако се налага затваряне на музея, то да не се случва през активния туристически сезон", допълни Шитов и увери, че през Лято 2024 Музеят на мозайките ще продължи да посреща посетители.

"Радостно е, че възвръщаме позициите си, които загубихме покрай отлива на туристи по време на ковид епидемията и войната в Украйна. Само в Деня на отворени врати по случай рождения ден на музея над 700 души дойдоха, за да го разгледат и видят експонатите от новите ни витрини - артефактите от последния археологически сезон и реставрираните находки от края на II и началото на III век от н.е., открити в антична гробница на територията на кв. Химик", уточни директорът на музея Иван Сутев.

Той изрази надежда, че Министерството на културата и тази година ще одобри проекта за финансиране на проучванията на обекта, където през последните години бе намерено съкровището от златни монети и още много археологически ценности, които хвърлят нова светлина към историята на древния Марцианопол.

"За разлика от много други общини, ние нямаме нужда да търсим исторически обекти, с които да привличаме туристите. Цялата територия на Девня е наситена с история и след края на ремонта на Музея на мозайките археологическите разкопки и проучвания ще станат наш приоритет. За да обогатяваме колекциите му с нови открития и експонати, паралелно с опазването на всички движими и недвижими културни ценности в общината", допълни кметът Шитов.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Девня

Изложба с подаръци на Тодор Живков гостува в Археологическия музей във Варна

Експонатите от колекцията "Подаръкът – акт на дипломация и междудържавни отношения" са от 60-те и 70-те години на ХХ век
Изложба с подаръци на Тодор Живков гостува в Археологическия музей във Варна

Единствена по рода си колекция, включваща подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков, поднесени от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят, ще бъде представена в Археологическия музей във Варна. Експозицията гостува в морската ни столица по инициатива на Исторически музей – Правец, на който от резиденция Бояна предоставят колекцията с цел експониране и временно съхранение.

Периодът на изложбата "Подаръкът – акт на дипломация и междудържавни отношения" обхваща 60-те и 70-те години на ХХ век, както и подготовката и честването на 1300 годишнината на българската държава през 80-те години на ХХ век.

Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни културни ценности, копия от антични предмети на народите от цял свят.

Това са произведения от кристал, слонова кост, порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.

Експонатите са не само художествени произведения, а и отражение на нравите на епохата, свидетелство за широките дипломатически, икономически и културни взаимоотношения на страната ни  с останалия свят.

Подаръците като акт на дипломатически и междудържавни взаимоотношения документират сътрудничество, основано на взаимен интерес, приятелство и зачитане на националните и културни традиции.

Изложбата ще гостува на РИМ – Варна до 10 октомври 2024 г. в сградата на Археологическия музей, бул. „Мария Луиза“ 41.

2024 © Варна е