Мобилно меню

На 3 март Варна ще отбележи 146 години от Освобождението на България

Част от програмата е и 68-ата ветроходна регата "Трети март", която ще се проведе в периода от 1 до 5 март в акваторията на Варненския залив
На 3 март Варна ще отбележи 146 години от Освобождението на България

Община Варна организира чествания по повод националния празник 3 март, отбелязващ Освобождението на България.

Програмата започва в 10 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“, където ще се състои тържествено издигане на националното знаме.

От 11 часа до 12 часа ще бъдат положени цветя и венци на мемориалните паметници на воините - освободители в Морската градина

В 13:30 часа в парка-мемориал на воините - освободители в местността „Терасите“ в район „Вл. Варненчик“ също ще бъдат положени венци и цветя.

Програмата продължава с празничен концерт-спектакъл "Но ний знаем" от 17 часа във Фестивалния и конгресен център. Събитието се организира със съдействието на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

От 19:30 часа на площад "Антон Новак" в Морската градина ще се проведе тържествена заря-проверка.

Съорганизатори на събитията са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия.

Като съпътстващи събития на 3 март, от 12 часа, в Морската градина ще бъде даден старт на 61-вата лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио Варна.

От 14 часа в Музея на Възраждането ще бъде представена книгата „Непознатите писма на Райна Попгеоргиева“ от Ивета Рашева.

Част от програмата е и 68-ата ветроходна регата "Трети март", която ще се проведе в периода от 1 до 5 март в акваторията на Варненския залив.

2024 © Варна е

111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

По традиция Денят на Тракия беше честван тържествено пред паметника - арка на Осми приморски полк
111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

Денят на Тракия, в който през тази година честваме 111 години от превземането на Одрин по време на Балканската война, беше отбелязан тържествено във Варна. Събитието се организира от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ - Варна, със съдействието на Община Варна, Военноморските сили, Варненската и Великопреславска Света митрополия и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По традиция честването се провежда пред паметника - арка на Осми приморски полк във Варна.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от Свързочното формирование на ВМС участваха в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя. Командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул.

На тържествената церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя кметът на Община Варна Благомир Коцев, заместник-областният управител Изабела Иванова, районни кметове, представители на военно-патриотични съюзи, ученици и граждани.

Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите приморци.

Почетният караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили преминаха в тържествен марш пред паметника на финала на церемонията.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна