Мобилно меню

На 6 май: Вход свободен във Военноморския музей във Варна

В Деня на храбростта посетителите ще могат да разгледат изложбата "Светци – воини и покровители на бойното поле"
На 6 май: Вход свободен във Военноморския музей във Варна

В Деня на храбростта и Празник на Българската армия, Военноморският музей във Варна ще работи с вход свободен. Посетителите ще могат да разгледат изложбата "Светци – воини и покровители на бойното поле"

Иконите представят култа към светците воини, почитани по българските земи – св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Тирон, св. Мина, както и архангел Михаил, водач на ангелите и покровител на воините. В изложбата са експонирани икони, рисувани през XVIII и XIX век, които представят героичното като част от православната иконография. Сред изображенията се открояват тези на св. Георги, св. Димитър и св. Мина, в характерните за тях сюжети. 

С експонати от своите колекции гостуват Музеят на Възраждането „Иларион Макариополски“ в град Елена, Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна и Художествената галерия в Казанлък. Повечето от иконите са част от Тревненската школа, която възниква в края на XVII век и просъществува до началото на XX век. 

Изложбата може да бъде разгледана до средата на месец юли, а безплатно – в Деня на храбростта и Празник на Българската армия, когато Военноморският музей ще работи с вход свободен.

2024 © Варна е

В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

В нея ще може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете
В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

На 17 май, петък, в Археологически музей – Варна ще отвори врати дългоочакваната експозиция „Нумизматика“.

“Античните и средновековните монети не са просто парчета метал. Те са свидетели на отдавна отминали епохи, носители са на историческа памет и са източник на информация за съдбите на хората, които са ги създали и ползвали”, напомнят от музея.

Монетите са най-познатите и достъпни в ежедневието предмети за всеки човек. Като материал, форма, размери, функции и значение на владетелски и държавни регалии, те не са претърпели съществени изменения от появата им преди около 2700 години до наши дни. Това ги прави лесни за възприемане и същевременно възбуждащи интереса, като пари – реалният измерител на идеите за богатство, просперитет, обществено положение, слава и др.

Нумизматичната сбирка на Регионален исторически музей - Варна е впечатляваща като количество и видове монети. Тя е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.

В новата експозицията може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете.

2024 © Варна е