Мобилно меню

Обогатяват Музея на мозайките в Девня с ценни находки от II-III век

Съд за благовонни масла, бронзова кана, желязна скара, стол на магистрат са сред най-интересните находки, които може да бъдат видени в музея, който става все по-популярен сред туристите
Обогатяват Музея на мозайките в Девня с ценни находки от II-III век

Нова витрина с ценни находки от края на II и началото на III век от н.е. допълва експозицията на Музея на мозайките в Девня. Те са открити в неразграбена зидана гробница в кв. Химик през далечната 1993 г., но до момента са съхранявана във фондохранилището на музея заради липса на средства предметите да бъдат реставрирани, за да придобият стойността на музейни експонати.

През 2022 г. музеят и Община Девня спечелиха проект към Министерството на културата, благодарение на който бяха финансирани реставрацията и всички дейности по изработването на витрината и експонирането на артефактите.

„Гробницата - тухлена, покрита с каменни плочи, е от римския период на Марцианопол, но погребението е от тракийски тип, с трупоизгаряне“, поясни директорът на Музея на мозайките Иван Сутев. Той вече е посрещнал част от реставрираните находки - арибаловиден съд, в който са се съхранявали благовонни масла, бронзова кана ойнохое с трилистно устие, бронзова патера - готварска принадлежност, която много напомня на съвременните тигани и др. 

Сред интересните находки са още желязна скара и сгъваем железен стол, който не е изключено да е принадлежал на местен магистрат. „В Римската империя такива сгъваеми столове са били предназначени за хора, които са раздавали правосъдие или са били арбитри при различни спорове. Не можем да твърдим със сигурност какъв е бил неговият собственик, но със сигурност става въпрос за богат обществено значим гражданин на Марцианопол“, коментира Иван Сутев.

За съжаление, и скарата и столът са били корозирали до такава степен, че не подлежат на реставрация, но в експозицията ще бъдат изложени бронзовите апликации към стола - малки мечешки и лъвски глави. А скарата и столът ще бъдат представени в новата витрина с графични изображения.

„Амбицията – и на екипа на музея, и на общината, е всяка година да добавяме към експозицията по една витрина с нови находки. При нас вече са подредени златното монетно съкровище, открито през 2019-2020 г., и колекция от златни бижута, предимно обеци с ювелирна изработка, също открити в Девня. Надявам се, археологическите разкопки, които бяха подновени тази есен, отново да прибавят ценни експонати към съкровищата в музея“, отбеляза кметът на общината Свилен Шитов.

„Усилията, които полагаме, са свързани с историята на древния град Марцианопол. Общината и музеят си сътрудничим с една цел – да дадем гласност на богатото минало, на което днес ние сме наследници. Тази година туристическият сезон беше добър. Радостно е, че въпреки трудностите покрай пандемията от Ковид, с всяка изминала година популярността на Музея на мозайките расте и посещенията в него се увеличават. Уверен съм, че експонатите от новата витрина също ще привлекат много нови посетители“, допълни Шитов.

2023 © Варна е / Пресцентър Община Девня

111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

По традиция Денят на Тракия беше честван тържествено пред паметника - арка на Осми приморски полк
111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

Денят на Тракия, в който през тази година честваме 111 години от превземането на Одрин по време на Балканската война, беше отбелязан тържествено във Варна. Събитието се организира от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ - Варна, със съдействието на Община Варна, Военноморските сили, Варненската и Великопреславска Света митрополия и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По традиция честването се провежда пред паметника - арка на Осми приморски полк във Варна.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от Свързочното формирование на ВМС участваха в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя. Командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул.

На тържествената церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя кметът на Община Варна Благомир Коцев, заместник-областният управител Изабела Иванова, районни кметове, представители на военно-патриотични съюзи, ученици и граждани.

Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите приморци.

Почетният караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили преминаха в тържествен марш пред паметника на финала на церемонията.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна