Мобилно меню

Отбелязаха 179 години от рождението на Капитан Петко войвода

Общоградското честване е организирано от Тракийско дружество “Капитан Петко войвода“
Отбелязаха 179 години от рождението на Капитан Петко войвода

Кметът на Варна Благомир Коцев положи венец пред паметника на Капитан Петко Войвода на площад "Тракия" във Варна. Това стана по време на общоградското честване по повод 179 години от рождението на революционера. Организатор на събитието е тракийско дружество “Капитан Петко Войвода“. Венци и цветя в знак на признателност пред паметника бяха положени още от областния управител проф. Андрияна Андреева, командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, председателя на Общинския съвет Христо Димитров, районните кметове, представители на Варненската и Великопреславска митрополия, неправителствени организации, учениците от ОУ „Капитан Петко войвода“ в кв. „Галата“ и граждани. 

Традиционно слово по случай годишнината изнесе Румяна Вълчева, председател на Тракийско дружество "Капитан Петко войвода" във Варна. 

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

В нея ще може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете
В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

На 17 май, петък, в Археологически музей – Варна ще отвори врати дългоочакваната експозиция „Нумизматика“.

“Античните и средновековните монети не са просто парчета метал. Те са свидетели на отдавна отминали епохи, носители са на историческа памет и са източник на информация за съдбите на хората, които са ги създали и ползвали”, напомнят от музея.

Монетите са най-познатите и достъпни в ежедневието предмети за всеки човек. Като материал, форма, размери, функции и значение на владетелски и държавни регалии, те не са претърпели съществени изменения от появата им преди около 2700 години до наши дни. Това ги прави лесни за възприемане и същевременно възбуждащи интереса, като пари – реалният измерител на идеите за богатство, просперитет, обществено положение, слава и др.

Нумизматичната сбирка на Регионален исторически музей - Варна е впечатляваща като количество и видове монети. Тя е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.

В новата експозицията може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете.

2024 © Варна е