Мобилно меню

Отбелязаха 579 години от битката при Варна от 1444 година

С ритуал в Парк-музея на бойната дружба почетоха паметта на загиналите
Отбелязаха 579 години от битката при Варна от 1444 година

На 10 ноември се навършиха 579 години от битката на обединената европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) и трансилванския воевода Янош Хуняди, срещу турските войски на султан Мурад ІІ, известна като битката при Варна от 1444 година. 

По случай годишнината от битката, в Парк-музея на бойната дружба 1444 г. "Владислав Варненчик", Представителният духов оркестър и почетен караул от Военноморските сили участваха във военен ритуал по отдаване на почит и полагане на венци и цветя. 

На ритуала присъстваха заместник-областният управител на Варненска област Огнян Рачев, директорът на Националния военноисторически музей доцент доктор Соня Пенкова, районни кметове, командири на военни формирования от Варненския гарнизон и представители на военно-патриотични и родолюбиви съюзи.

Строят на почетния караул беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който след това произнесе кратко слово.

Свещеници от Варненска и Великопреславска Света митрополия отслужиха заупокойна молитва. 

С минута мълчание беше отдадена почит към загиналите в битката при Варна унгарски, полски, български, румънски, чешки, словашки, босненски, украински, хърватски, саксонски, литовски войни и папските рицари. Бяха поднесени венци и цветя пред мавзолея на крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) и паметника на трансилванския воевода Янош Хуняди.

След военния ритуал, гостите присъстваха на откриването на изложбата „Дългият поход”, посветена на 580-та годишнина от първия кръстоносен поход на полско-унгарския крал Владислав III и Янош Хуняди.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър ВМС

Исторически куиз за ученици по повод 3 март организират в Учебния музей към РИМ - Варна

Събитието ще е на 1 март, а крайният срок за записване е 23 февруари
Исторически куиз за ученици по повод 3 март организират в Учебния музей към РИМ - Варна

Музеят за нова история на Варна и Учебният музей към РИМ - Варна организират исторически куиз по повод националния празник на България - 3 март.

Играта ще е отборна, като всеки отбор може да включва от 3 до 5 състезатели. Инициативата е насочена към ученици от 8 до 11 клас

Състезанието ще протече в три отделни кръга. Всеки кръг ще е с продължителност 20 минути и ще се състои от 10 въпроса, обхващащи: периода на Българското възраждане; периода между Освободителната война и обявяването на Независимостта на България; важни моменти от новата и най-новата история на гр. Варна. За участниците в играта са подготвени изненади.

Срокът за записване на отборите е 23 февруари 2024г.

За записване и информация: 052/681 060; 0883 403 371

Дата и час на събитието: 1 март 2024 г. (петък)

Място: Учебен музей при РИМ - Варна

2024 © Варна е