Мобилно меню

Отличиха община Варна за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм

Призът беше присъден по повод честванията на 50 годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол
Отличиха община Варна за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм

Община Варна спечели Голямата награда на журито - „Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2022 г“. , в националния конкурс „READ & TRAVEL”. Форумът се провежда ежегодно в рамките на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново.

Община Варна бе удостоена с престижната награда за интересната програма, организирана съвместно с Регионалния исторически музей по повод честванията на 50 годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол и най-старото обработено злато в света, съобщиха от дирекция „Туризъм“ към община Варна.

По този повод през 2022 година бяха проведоха  множество събития и инициативи, обединени под надслова: „50 години нови хоризонти в праисторията“. Най-значимите сред тях бяха изложбите, организирани в Археологическия музей, в Народното събрание и пътуваща изложба в над 10 града в България, издаване на фотоалбум „Златната древност на Варна“, изработване на филм „Варненски неолитен некропол – зараждането на цивилизациите“, валидиране на пощенска марка и др. Кулминацията на честванията беше международната научна конференция „50 години нови хоризонти в праисторията", в която участие взеха учени и археолози от 6 държави.

2023 © Варна е

В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

В нея ще може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете
В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

На 17 май, петък, в Археологически музей – Варна ще отвори врати дългоочакваната експозиция „Нумизматика“.

“Античните и средновековните монети не са просто парчета метал. Те са свидетели на отдавна отминали епохи, носители са на историческа памет и са източник на информация за съдбите на хората, които са ги създали и ползвали”, напомнят от музея.

Монетите са най-познатите и достъпни в ежедневието предмети за всеки човек. Като материал, форма, размери, функции и значение на владетелски и държавни регалии, те не са претърпели съществени изменения от появата им преди около 2700 години до наши дни. Това ги прави лесни за възприемане и същевременно възбуждащи интереса, като пари – реалният измерител на идеите за богатство, просперитет, обществено положение, слава и др.

Нумизматичната сбирка на Регионален исторически музей - Варна е впечатляваща като количество и видове монети. Тя е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.

В новата експозицията може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете.

2024 © Варна е