Мобилно меню

Отличиха община Варна за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм

Призът беше присъден по повод честванията на 50 годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол
Отличиха община Варна за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм
84

Община Варна спечели Голямата награда на журито - „Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2022 г“. , в националния конкурс „READ & TRAVEL”. Форумът се провежда ежегодно в рамките на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново.

Община Варна бе удостоена с престижната награда за интересната програма, организирана съвместно с Регионалния исторически музей по повод честванията на 50 годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол и най-старото обработено злато в света, съобщиха от дирекция „Туризъм“ към община Варна.

По този повод през 2022 година бяха проведоха  множество събития и инициативи, обединени под надслова: „50 години нови хоризонти в праисторията“. Най-значимите сред тях бяха изложбите, организирани в Археологическия музей, в Народното събрание и пътуваща изложба в над 10 града в България, издаване на фотоалбум „Златната древност на Варна“, изработване на филм „Варненски неолитен некропол – зараждането на цивилизациите“, валидиране на пощенска марка и др. Кулминацията на честванията беше международната научна конференция „50 години нови хоризонти в праисторията", в която участие взеха учени и археолози от 6 държави.

2023 © Варна е

С вой на сирени и общоградско поклонение Варна почита Ботев

Те ще бъдат задействани точно в 12 часа на 2 юни, а тържествената церемония пред паметника на героя в Морската градина ще започне в 10 часа
С вой на сирени и общоградско поклонение Варна почита Ботев
69

В Деня на почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България на 2 юни в 12:00 часа сиренната система във Варна ще бъде задействана в продължение на две минути от Националния оперативен център на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Тестът на сирените ще се проведе чрез реално задействане със сигнал "Въздушна опасност".

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете, следва да спрат и останат на място. Това се посочва и в заповед от областния управител до кмета на Община Варна.

С общоградско поклонение, заупокойна молитва, полагане на венци и цветя с военен ритуал, във Варна ще бъде почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Тази година се навършват 147 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Церемонията пред паметника на Христо Ботев в Морската градина ще започне в 10 часа. Организатор е Община Варна, съорганизатори са Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.        

2023 © Варна е