Мобилно меню

Представят исторически албум за 120 годишнината на Илинденско-Преображенското въстание

Трудът "Въстанието и участието на варненци" ще бъде промотиран в Музея за нова история на Варна на 14 ноември
Представят исторически албум за 120 годишнината на Илинденско-Преображенското въстание

Исторически албум "Въстанието и участието на варненци", посветен на 120 годишнината на Илинденско-Преображенското въстание, ще бъде представен на 14 ноември, от 17:30 часа в Музея за нова история на Варна.

Авторите на изданието са:

  • Симеон Кулиш - историк, учител по история в ПГСАГ "Васил Левски"-Варна и научен секретар на Тракийски научен институт, филиал Варна;
  • Траян Димитров - историк, член на Тракийски научен институт, филиал Варна и завеждащ отдел "Нова история на Варна" към РИМ-Варна.

Събитието ще се проведе при вход свободен.

2023 © Варна е

Излезе най-пълната и аналитична биография на Наполеон на български език

Автор на задълбоченото научно изследване е изтъкнатият историк Александър Стоянов 
Излезе най-пълната и аналитична биография на Наполеон на български език

Дни преди премиерата на дългоочаквания филм на Ридли Скот – "Наполеон" –  в книжарниците се появява най-пълната и аналитична биография на Бонапарт на български език.

В "Наполеон" изтъкнатият историк Александър Стоянов („Руско-турските войни  (1569–1878 г.)“, „Османо-хабсбургските войни (1500–1792 г.)“, „Османската експанзия“) си поставя нелеката задача да разкаже безпристрастно и максимално обективно забележителната история на човека, извоювал си заслужено място сред най-великите пълководци и държавници в световната история.

Два века след смъртта на Наполеон Бонапарт военните му успехи остават недостижими – той губи само 7 от 60 сражения, а Наполеоновият кодекс стои в основата на европейското гражданско право. Императорът се превръща във въплъщение на духа на Просвещението, който окончателно извежда Европа от феодализма и я поставя на пътя към модерността. Той е човекът, който побира в себе си стремежа на онова време за обновление, отхвърляне на вековните стереотипи и преустрояване на държавите и обществата по нов модел, който след време ще донесе обществената и политическа справедливост, за която пишат Томас Хобс, Джон Лок, Шарл Монтескьо и Жан-Жак Русо.

От  детските му години в Корсика, през Революцията, Италианската кампания и Египет, бляскавите триумфи при Аустерлиц и Йена-Ауерщед, до катастрофите при Лайпциг и Ватерло – „Наполеон“ на Александър Стоянов  изгражда един пъстър гоблен от събития и факти, оформящи облика на Европа на Просвещението. В текста не са пропуснати и ключовите фигури, оказали влияние върху живота и кариерата на Наполеон – отношенията му с приятели, семейство, врагове, любовници и предатели.

Базирайки своя труд на стотици мемоари, статии и биографии, Александър Стоянов не просто изброява хронологично всички факти за пълководеца, политика, държавника, но и се опитва да съпостави всяко негово действие с делата и идеите на останалите държави в епохата на протоглобализацията. Епоха, в която целите и мечтите на европейците се смесват в една сложна шарка, изтъкана от цветовете на амбицията, завистта, надеждата, храбростта, войнствеността и стремежа към въздигане и величие.

Комбинирайки методиката на научното изследване и популярния стил на писане, „Наполеон“ е четиво както за специалисти, така и за любители. И има за цел не просто да представи живота на една от великите фигури в световната история, но и да го разбере. 

Aс. д-р Александър Стоянов e част от секцията „Помощни исторически науки и информатика“ към Института за исторически изследвания на Българската академия на науките. Роден е на 13.09.1987 г. и е защитил докторска степен по история в Лайденския университет в Нидерландия. Специалист е по военна и нова история. Автор е на 8 монографии и над 300 публикации в списания, журнали и електронни платформи.

2023 © Варна е