Мобилно меню

Представят исторически албум за 120 годишнината на Илинденско-Преображенското въстание

Трудът "Въстанието и участието на варненци" ще бъде промотиран в Музея за нова история на Варна на 14 ноември
Представят исторически албум за 120 годишнината на Илинденско-Преображенското въстание

Исторически албум "Въстанието и участието на варненци", посветен на 120 годишнината на Илинденско-Преображенското въстание, ще бъде представен на 14 ноември, от 17:30 часа в Музея за нова история на Варна.

Авторите на изданието са:

  • Симеон Кулиш - историк, учител по история в ПГСАГ "Васил Левски"-Варна и научен секретар на Тракийски научен институт, филиал Варна;
  • Траян Димитров - историк, член на Тракийски научен институт, филиал Варна и завеждащ отдел "Нова история на Варна" към РИМ-Варна.

Събитието ще се проведе при вход свободен.

2023 © Варна е

148 години от избухването на Априлското въстание отбелязаха във Варна

Строят беше приет от заместник-командира на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, свещеници от Митрополията отслужиха заупокойна молитва, след което с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя
148 години от избухването на Априлското въстание отбелязаха във Варна

Дъждовното време не попречи на мнозина варненци да се включат в тържественото честване на 148-та годишнина от избухването на Априлското въстание.

В ритуала, пред паметника на Георги Бенковски, на алеята на възрожденската памет в Морската градина на Варна, организиран от Община Варна, съвместно с ВМС и Варненска и Великопреславска митрополия, участваха Представителният духов оркестър на Военноморските сили, почетен караул и командири на военни формирования от Варненския гарнизон.

Строят беше приет от заместник-командира на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев. Свещеници от Митрополията отслужиха заупокойна молитва, след което с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя.

На церемонията присъстваха кметът на Община Варна господин Благомир Коцев, заместник-областният управител господин Огнян Рачев, районните кметове от община Варна, представители на държавната и местна власт, неправителствени и военно-патриотични организации, много граждани и ученици от варненските училища.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ВМС