Мобилно меню

С историческа възстановка във Варна беше отбелязано Съединението

Празничното хоро на входа на Морската градина беше отменено в знак на съпричастност към трагедията на хората от Южното Черноморие
С историческа възстановка във Варна беше отбелязано Съединението

С историческа възстановка на паметните събития от 6 септември 1885 година, във Варна бяха отбелязани 138 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Честването започна пред Паметника на загиналите от Осми пехотен приморски полк в Сръбско-българската война, където бе отслужена заупокойна молитва и бяха положени венци и цветя с военен ритуал. На събитието присъстваха кметът на Варна Иван Портних, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, областният управител Андрияна Андреева и други представители на институции, политически партии и граждани.

След приключването на церемонията, потегли шествие, водено от Представителния духов оркестър на ВМС до паметната плоча на Княз Александър I Батенберг на пл. „Независимост“. Там се състоя церемония по полагане на венци и цветя.

По-късно започна и историческа възстановка на момента, в който Княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В ролята на княза влезе популярният актьор Симеон Лютаков, който прочете манифеста на Съединението от терасата на ДТ „Стоян Бъчваров“. Във възстановката участваха и актьори от театъра, а оркестърът на ВМС свири традиционни маршове от този период. Организатор на събитията е Община Варна, дирекция "Култура и духовно развитие", а съорганизатори Военноморски сили на Република България и Варненска и Великопреславска света митрополия.

В знак на съпричастност към трагедията на хората от Южното Черноморие Община Варна отмени празничното фолклорно веселие "Хорото, което ни свързва в Деня на Съединението", което трябваше да се проведе на входа на Морската градина.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Книга „Непознатите писма на Райна Попгеоргиева“ представят в Музея на Възраждането на 3 март

Автор е д-р Ивета Рашева
Книга „Непознатите писма на Райна Попгеоргиева“ представят в Музея на Възраждането на 3 март

На 3 март 2024 г. в 14:00 ч. в Музея на Възраждането във Варна ще бъде представена книгата на д-р Ивета Рашева „Непознатите писма на Райна Попгеоргиева“.

"Д-р Рашева разказва за 34 оригинални писма от фонда на Българския исторически архив в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, чрез които добиваме представа за годините, прекарани от Райна Княгиня в Русия и за различни премълчавани факти. Виждаме я като "осиновителка" на 32 сирачета от Панагюрище в Москва, спомоществователка за закупуването на църковна утвар за родните места. Четем за низвергването ѝ от социума и трудното ѝ завръщане към учителстването в България, за зараждащата се любов между нея и Васил Дипчев", разказват организаторите.

Поднесена по интересен начин, книгата е ценно издание, което ни прехвърля в епоха на преходи и изграждане на възродената българска държава.

2024 © Варна е