Мобилно меню

С историческа възстановка във Варна беше отбелязано Съединението

Празничното хоро на входа на Морската градина беше отменено в знак на съпричастност към трагедията на хората от Южното Черноморие
С историческа възстановка във Варна беше отбелязано Съединението

С историческа възстановка на паметните събития от 6 септември 1885 година, във Варна бяха отбелязани 138 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Честването започна пред Паметника на загиналите от Осми пехотен приморски полк в Сръбско-българската война, където бе отслужена заупокойна молитва и бяха положени венци и цветя с военен ритуал. На събитието присъстваха кметът на Варна Иван Портних, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, областният управител Андрияна Андреева и други представители на институции, политически партии и граждани.

След приключването на церемонията, потегли шествие, водено от Представителния духов оркестър на ВМС до паметната плоча на Княз Александър I Батенберг на пл. „Независимост“. Там се състоя церемония по полагане на венци и цветя.

По-късно започна и историческа възстановка на момента, в който Княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В ролята на княза влезе популярният актьор Симеон Лютаков, който прочете манифеста на Съединението от терасата на ДТ „Стоян Бъчваров“. Във възстановката участваха и актьори от театъра, а оркестърът на ВМС свири традиционни маршове от този период. Организатор на събитията е Община Варна, дирекция "Култура и духовно развитие", а съорганизатори Военноморски сили на Република България и Варненска и Великопреславска света митрополия.

В знак на съпричастност към трагедията на хората от Южното Черноморие Община Варна отмени празничното фолклорно веселие "Хорото, което ни свързва в Деня на Съединението", което трябваше да се проведе на входа на Морската градина.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Изложба с подаръци на Тодор Живков гостува в Археологическия музей във Варна

Експонатите от колекцията "Подаръкът – акт на дипломация и междудържавни отношения" са от 60-те и 70-те години на ХХ век
Изложба с подаръци на Тодор Живков гостува в Археологическия музей във Варна

Единствена по рода си колекция, включваща подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков, поднесени от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят, ще бъде представена в Археологическия музей във Варна. Експозицията гостува в морската ни столица по инициатива на Исторически музей – Правец, на който от резиденция Бояна предоставят колекцията с цел експониране и временно съхранение.

Периодът на изложбата "Подаръкът – акт на дипломация и междудържавни отношения" обхваща 60-те и 70-те години на ХХ век, както и подготовката и честването на 1300 годишнината на българската държава през 80-те години на ХХ век.

Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни културни ценности, копия от антични предмети на народите от цял свят.

Това са произведения от кристал, слонова кост, порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.

Експонатите са не само художествени произведения, а и отражение на нравите на епохата, свидетелство за широките дипломатически, икономически и културни взаимоотношения на страната ни  с останалия свят.

Подаръците като акт на дипломатически и междудържавни взаимоотношения документират сътрудничество, основано на взаимен интерес, приятелство и зачитане на националните и културни традиции.

Изложбата ще гостува на РИМ – Варна до 10 октомври 2024 г. в сградата на Археологическия музей, бул. „Мария Луиза“ 41.

2024 © Варна е