Мобилно меню

С изложба и ново дарение от книги Варненската библиотека празнува Деня на народните будители

За 11 път варненският евродепутат Емил Радев ще отправи благороден жест към четящите хора в морската столица
С изложба и ново дарение от книги Варненската библиотека празнува Деня на народните будители

В Деня на Народните будители - 1 ноември, Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна посреща археолога Александър Минчев и неговата колекция от уникални издания на български вестници и списания.

Изложбата „Наковалня за сладкодумство. Първите български вестници и списания, издавани извън страната“ е съчетана с интересни екземпляри от фондовете на библиотеката. От ръчно писани статии до първите типографски издания, експозицията запознава с усилията на българските издатели, писатели, редактори и журналисти, които дават началото на българската преса. Събитието е прекрасна възможност да се докоснете до оригинални заглавия от първите стъпки на журналистиката в България, подчертават от Регионалната библиотека "Пенчо Славейков".

"Възрожденската периодика е онова, което определя демографските граници на страната и конструира чувството за общност в зората на създаването на българската държавност. От страниците ѝ ясно личи стремежът на българите за нова светска просвета и култура, за църковна независимост и политическо освобождение. Благодарение на първите вестници и списания се ражда и съвременната българска литература – с текстовете на Ботев, Чинтулов, Славейков, Каравелов и Раковски."

Изложбата може да бъде посетена до края на месец ноември, а официалното ѝ откриване ще е в Деня на народните будители - 1 ноември, от 11 часа, в изложбеното фоайе в основната сграда на библиотеката. По време на събитието, за 11 поредна година варненският евродепутат и посланик на библиотеките в Европейския парламент - Емил Радев ще дари книги за фонда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". Благородният жест на Емил Радев към четящите хора в морската столица е традиционен за Деня на народните будители. Той ще отправи и своите поздравления към екипа на библиотеката по повод празника.

2023 © Варна е

111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

По традиция Денят на Тракия беше честван тържествено пред паметника - арка на Осми приморски полк
111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

Денят на Тракия, в който през тази година честваме 111 години от превземането на Одрин по време на Балканската война, беше отбелязан тържествено във Варна. Събитието се организира от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ - Варна, със съдействието на Община Варна, Военноморските сили, Варненската и Великопреславска Света митрополия и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По традиция честването се провежда пред паметника - арка на Осми приморски полк във Варна.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от Свързочното формирование на ВМС участваха в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя. Командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул.

На тържествената церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя кметът на Община Варна Благомир Коцев, заместник-областният управител Изабела Иванова, районни кметове, представители на военно-патриотични съюзи, ученици и граждани.

Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите приморци.

Почетният караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили преминаха в тържествен марш пред паметника на финала на церемонията.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна