Мобилно меню

С ритуал почетоха паметта на загиналите български воини

По традиция на Архангелова задушница, заупокойна молитва беше отслужена пред Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г. във Варна
С ритуал почетоха паметта на загиналите български воини

Всяка година на Архангелова (мъжка) задушница Българската армия провежда военни ритуали в памет на загиналите във войните български воини.

На този ден изразяваме своето преклонение пред паметта на героите и почитаме храброто българско войнство, което народът винаги, в мир и в бран, е уважавал и към което продължава да изразява своите чувства на признателност за достойната служба на Родината.

На 4 ноември 2023 г. в град Варна се проведе ритуал, организиран съвместно oт Командването на Военноморските сили, Варненска и Великопреславска Света митрополия и Община Варна, с участието на Представителния духов оркестър на флота, почетен караул и венценосци от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, офицери от Щаба на Военноморските сили и командири на военни формирования от гарнизона.

Пред Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г. на Старите гробища във Варна, свещеници от Митрополията отслужиха заупокойна молитва, след което бяха поднесени венци и цветя от името на министъра на отбраната на Република България, началника на отбраната, от областния управител на Варненска област госпожа Андрияна Андреева, заместник-кмета на Община Варна господин Коста Базитов, заместник-командира на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, представители на военно-патриотични съюзи и организации.

2023 © Варна е / снимка: ВМС

Варненци се преклониха пред подвига на Ботев

Венци и цветя бяха положени пред паметника на поета революционер в Морската градина 
Варненци се преклониха пред подвига на Ботев

На 2 юни варненци се преклониха пред подвига на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Честването по традиция беше проведено пред паметника на поета революционер в Морската градина. В ритуала се включи Представителният духов оркестър на Военноморските сили, както и почетен караул от Военноморска база Варна. 

Свещеници от Варненската и Великопреславска света митрополия отслужиха заупокойна молитва за загиналите български герои.

Венци и цветя на признателност бяха положени от областният управител, кметът на Община Варна, Военноморските сили, Общинският съвет, държавни институции, политически партии, неправителствени организации, учебни заведения, много граждани и гости на града. 

Венци положиха и децата от детска градина "Христо Ботев" и ученици от училището, носещо името на поета революционер.

Неправителствени организации инициираха паметно шествие на 2 юни, което също завърши пред паметника на Ботев.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна,