Мобилно меню

След две години: Институтът за недвижимо културно наследство утвърди проекта за разкопките на ул. "Цар Симеон"

Положително становище вече е получено и за Аспаруховия вал
След две години: Институтът за недвижимо културно наследство утвърди проекта за разкопките на ул. "Цар Симеон"

Техническото задание за проектиране на обекта за археологическите разкопки на ул. „Цар Симеон“, което беше внесено през месец декември 2021 година, най-после е утвърдено от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) към Министерство на културата, съобщи пред журналисти кметът на Варна Иван Портних.

Той посочи, че сега следва възлагане на технически проект и изпълнение на предвидените дейности по консервация, реставрация и експониране на недвижимите културни ценности в парковата площ. По думите на кмета, веднага след като се приеме бюджета, трябва да започне проектирането.

Старините бяха открити случайно през 2020 г. при изпълнението на ремонтни дейности. Впоследствие бе сключен договор между Община Варна и РИМ - Варна за проучване на археологията, а общината изготви техническо задание, което бе изпратено за съгласуване в НИНКН, съгласно изискванията на Закона за културното наследство.

“Извървяхме всички стъпки, а резултатът дойде две години по-късно след системни усилия, настойчиви разговори с всеки един министър на културата и напрегната ситуация с НИНКН”, обясни Иван Портних. По думите му положително становище вече е получено и за Аспаруховия вал.

“Продължаваме активно да работим по опазването на сградите – паметници на културата. Повечето от собствениците предприеха нужните мерки и имаме много възстановени фасади на къщи в централната градска част. Заради пропуски в закона обаче, много от сградите все още са в процедура и това е един безкраен процес. Затова ще поискаме прецизиране на сроковете за движение на преписките в НИНКН, включително и чрез нашите депутати. Имам уверение от министъра на културата, че ще получим подкрепа за промяна в законодателството”, отбеляза кметът Иван Портних.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

187 години от рождението на Васил Левски отбелязаха във Варна

Тържествената церемония беше проведена пред паметника на Апостола на свободата в Морската градина.
187 години от рождението на Васил Левски отбелязаха във Варна

С военен ритуал и полагане на цветя и венци във Варна бе отбелязана 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Събитието се състоя пред паметника на Апостола на свободата в Морската градина.

Почитта си пред делото на Левски изразиха представители на община Варна и на областната управа, на ВМС и на Варненска и Великопреславска света митрополия, политически партии, обществени, културни и образователни институции, консулите на Чехия и Италия и др.

Паметта и делото на великия български революционер бяха почетени с тържествена церемония и параден марш на Представителния духов оркестър на ВМС.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна