Мобилно меню

След две години: Институтът за недвижимо културно наследство утвърди проекта за разкопките на ул. "Цар Симеон"

Положително становище вече е получено и за Аспаруховия вал
След две години: Институтът за недвижимо културно наследство утвърди проекта за разкопките на ул. "Цар Симеон"

Техническото задание за проектиране на обекта за археологическите разкопки на ул. „Цар Симеон“, което беше внесено през месец декември 2021 година, най-после е утвърдено от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) към Министерство на културата, съобщи пред журналисти кметът на Варна Иван Портних.

Той посочи, че сега следва възлагане на технически проект и изпълнение на предвидените дейности по консервация, реставрация и експониране на недвижимите културни ценности в парковата площ. По думите на кмета, веднага след като се приеме бюджета, трябва да започне проектирането.

Старините бяха открити случайно през 2020 г. при изпълнението на ремонтни дейности. Впоследствие бе сключен договор между Община Варна и РИМ - Варна за проучване на археологията, а общината изготви техническо задание, което бе изпратено за съгласуване в НИНКН, съгласно изискванията на Закона за културното наследство.

“Извървяхме всички стъпки, а резултатът дойде две години по-късно след системни усилия, настойчиви разговори с всеки един министър на културата и напрегната ситуация с НИНКН”, обясни Иван Портних. По думите му положително становище вече е получено и за Аспаруховия вал.

“Продължаваме активно да работим по опазването на сградите – паметници на културата. Повечето от собствениците предприеха нужните мерки и имаме много възстановени фасади на къщи в централната градска част. Заради пропуски в закона обаче, много от сградите все още са в процедура и това е един безкраен процес. Затова ще поискаме прецизиране на сроковете за движение на преписките в НИНКН, включително и чрез нашите депутати. Имам уверение от министъра на културата, че ще получим подкрепа за промяна в законодателството”, отбеляза кметът Иван Портних.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Книга „Непознатите писма на Райна Попгеоргиева“ представят в Музея на Възраждането на 3 март

Автор е д-р Ивета Рашева
Книга „Непознатите писма на Райна Попгеоргиева“ представят в Музея на Възраждането на 3 март

На 3 март 2024 г. в 14:00 ч. в Музея на Възраждането във Варна ще бъде представена книгата на д-р Ивета Рашева „Непознатите писма на Райна Попгеоргиева“.

"Д-р Рашева разказва за 34 оригинални писма от фонда на Българския исторически архив в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, чрез които добиваме представа за годините, прекарани от Райна Княгиня в Русия и за различни премълчавани факти. Виждаме я като "осиновителка" на 32 сирачета от Панагюрище в Москва, спомоществователка за закупуването на църковна утвар за родните места. Четем за низвергването ѝ от социума и трудното ѝ завръщане към учителстването в България, за зараждащата се любов между нея и Васил Дипчев", разказват организаторите.

Поднесена по интересен начин, книгата е ценно издание, което ни прехвърля в епоха на преходи и изграждане на възродената българска държава.

2024 © Варна е