Мобилно меню

Три юбилея чества Съюзът на журналистите във Варна

Празничните събития ще бъдат отбелязани с "Вестник на вестниците", изложби и награди
Три юбилея чества Съюзът на журналистите във Варна

На 9 и 10 май 2024 г. Съюзът на българските журналисти – Дружество Варна ще отбележи със специални събития три празнични повода:

  • 100 години Варненска журналистическа организация;
  • 100 години „Варненски вестник на вестниците“;
  • 180 години български периодичен печат.

Юбилейната програма започва на 9 май от 16 часа със засаждане на дървесни видове и декоративни храсти в парка на Международния дом на журналистите, съвместно с Държавно горско стопанство. На 10 май от 10 часа в Регионална библиотека „Пенчо Р.Славейков“ ще бъде открита изложба „100 години Варненска журналистическа организация“, подготвена в партньорство с Държавния архив. Половин час след това, в 10.30 часа, при Слънчевия часовник на входа на Морската градина ще бъде открита още една изложба, под наслов „180 години български периодичен печат“.

Тържественото връчване на журналистическите награди - „Златният тризъбец“, награда на варненската журналистическа организация, бронзова статуетка, дело на скулптора Пламен Братанов и „Златно перо“, награда на Съюза на българските журналисти предстои в Арт салона на Радио Варна от 11 часа. Тогава ще бъде представен и юбилейният брой на „Варненски вестник на вестниците“ 2024.

Преди 100 години журналисти от всички печатни медии във Варна се обединяват, за да издадат за 24 май първия варненски „Вестник на вестниците“, посветен тематично на българската култура. Традицията възобновява за пореден път журналистически екип с главен редактор Георги Калагларски, председател на СБЖ Варна – Дружество печатни медии. На събитието ще присъстват председателят на СБЖ Снежана Тодорова, гости от Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“, кметът на Варна Благомир Коцев, председателят на Общинския съвет Христо Димитров, журналисти и представители на културната общественост във Варна.

2024 © Варна е

В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

В нея ще може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете
В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

На 17 май, петък, в Археологически музей – Варна ще отвори врати дългоочакваната експозиция „Нумизматика“.

“Античните и средновековните монети не са просто парчета метал. Те са свидетели на отдавна отминали епохи, носители са на историческа памет и са източник на информация за съдбите на хората, които са ги създали и ползвали”, напомнят от музея.

Монетите са най-познатите и достъпни в ежедневието предмети за всеки човек. Като материал, форма, размери, функции и значение на владетелски и държавни регалии, те не са претърпели съществени изменения от появата им преди около 2700 години до наши дни. Това ги прави лесни за възприемане и същевременно възбуждащи интереса, като пари – реалният измерител на идеите за богатство, просперитет, обществено положение, слава и др.

Нумизматичната сбирка на Регионален исторически музей - Варна е впечатляваща като количество и видове монети. Тя е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.

В новата експозицията може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете.

2024 © Варна е