Мобилно меню

Юбилей на Държавна девическа гимназия "Мария Луиза" отбелязват с изложба в Музея за нова история на Варна

Експозиция по повод 130 години от полагане основния камък на сградата, ще бъде открита в деня на народните будители - 1 ноември
Юбилей на Държавна девическа гимназия "Мария Луиза" отбелязват с изложба в Музея за нова история на Варна

Тази година Варна отбелязва юбилей на един от своите символи – 130 години от полагане основния камък на сградата на Държавна девическа гимназия "Мария Луиза". През 1893 г. в нейните основи е положен  учредителен акт, в който изрично е записано, че зданието ще служи „за образование и възпитание в него на гражданки и дъщери на татковината България во веки веков.“

Идеята за построяване на монументална сграда на девическа гимназия във Варна е на тогавашния министър на просвещението Георги Живков. Проектът за сградата му е предоставен от белгийския просветен министър, а архитект Петко Момчилов го преработва и съобразява с местните условия. Строежът се ръководи от арх. Христо Ковачевски, арх. Шрайбер и арх. Сава Димитриевич, а предприятието предприемач е Шуменското търговско дружество. Пет години по-късно строежът е завършен и в новото здание на гимназията започва обучението на випуск 1898-99 г. Това е повод за отбелязването и на още един юбилей – 125 години от първата учебна година в новата сграда. Гимназията получава официално разрешение да носи името на съпругата на княз Фердинанд – Мария Луиза. През 1906 г. в едно от таванските й помещения е открита експозицията на Варненския окръжен музей. До началото на първата световна война Варненската девическа гимназия е един от главните просветни центрове в Царство България. Известни нейни възпитанички са актрисата Адриана Будевска и поетесата Дора Габе. През 1945 г. гимназията е преименувана от „Мария Луиза“ на „Д-р Петър Берон“, а от 1954 г. в нея започват да се обучават и момчета. През 1983 г. сградата е предоставена на новооснования Историко-художествен музей, а след 1993 г. в нея се помещават експозициите на Варненския археологически музей.

Юбилейна изложба ще бъде представена в Музея за нова история на Варна.

Тя обхваща периода от 1893 до 1945 г. – времето, през което учебното заведение функционира като девическа гимназия с името „Мария Луиза“. Това експозиционно решение е съобразено с текста на учредителния акт. В експозицията ще бъдат показани голям брой фотографии, отразяващи архитектурата на зданието и отделни моменти от ежедневието на гимназистките; оригинални документи свързани с учебния процес – класни книги, свидетелства, лични карти, годишни отчети; различни учебни аксесоари. 

Изложбата е организирана със съдействието на Държавен архив – Варна, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“. Особено ценна е ролята на даренията от частни лица – наследници на възпитанички на Варненската девическа гимназия, които показват съпричастността на варненци към опазване на градската памет. Интересен елемент от експозицията са двете реплики на зимна и лятна ученически униформи. За техни модели са ползвани изображения от архивни фотографии. Униформите са ушити специално за изложбата.

Експозицията ще бъде открита на 1 ноември (сряда) 2023 г. от 17, 30 ч. в сградата на Музея за нова история на Варна. Тя ще може да бъде разгледана до март 2024 година.

2023 © Варна е

111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

По традиция Денят на Тракия беше честван тържествено пред паметника - арка на Осми приморски полк
111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

Денят на Тракия, в който през тази година честваме 111 години от превземането на Одрин по време на Балканската война, беше отбелязан тържествено във Варна. Събитието се организира от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ - Варна, със съдействието на Община Варна, Военноморските сили, Варненската и Великопреславска Света митрополия и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По традиция честването се провежда пред паметника - арка на Осми приморски полк във Варна.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от Свързочното формирование на ВМС участваха в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя. Командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул.

На тържествената церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя кметът на Община Варна Благомир Коцев, заместник-областният управител Изабела Иванова, районни кметове, представители на военно-патриотични съюзи, ученици и граждани.

Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите приморци.

Почетният караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили преминаха в тържествен марш пред паметника на финала на церемонията.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна