Мобилно меню

Варна почете Деня на Тракия

С тържествена церемония бяха отбелязани 110 години от превземането на Одрин по време на Балканската война
Варна почете Деня на Тракия
114

 

110-ата годишнина от превземането на Одрин по време на Балканската война от 1912-1913 година беше отбелязана с тържествена церемония пред паметника-портал на Осми приморски полк във Варна. Празникът е известен като Ден на Тракия. Поклонението бе организирано от Тракийското дружество "Капитан Петко Войвода", със съдействието на Община Варна, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска Света митрополия. Отслужена беше заупокойна молитва в памет на загиналите.

В знак на признателност и преклонение, венци и цветя бяха поднесени пред арката на Осми приморски полк от кмета на Варна Иван Портних, областния управител Марио Смърков, председателя на тракийско дружество "Капитан Петко войвода" Румяна Вълчева, представители на държавни и неправителствени стуктури и организации.

По традиция церемонията завърши с тържествен марш на почетния караул и представителния духов оркестър на ВМС.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна, Пресцентър ВМС

Вход свободен във Военноморския музей във Варна за 6 май

Музеят посреща деня на храбростта с тематичната изложба "Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест (1878 – 1946)"
Вход свободен във Военноморския музей във Варна за 6 май
36

В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската армия Военноморският музей откри изложбата "Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест (1878 – 1946)". В нея посетителите могат да се запознаят с образци на лично хладно оръжие от почти всички модели, съхранявани във фондовете на Националния военноисторически музей в София и на Военноморския музей.

Изложбата свидетелства за воинския дух на българина през годините, като проследява различните периоди, националните традиции и влиянията, оказани от другите армии. Освен изложените саби, шашки, шпаги и кортици посетителите ще имат възможност да се запознаят и как е изглеждал българският офицер в униформа с представително оръжие, благодарение на богатия графичен материал, който разказва и за промените в символиката на декорациите на хладното оръжие.

В изложбата са показани генералска и дипломатическа сабя, а един от малкото образци, на които е гравирано името на притежателя е сабята на генерал-майор Константин Кирков.

Изключителен интерес буди личната сабя на контраадмирал Вариклечков с изящната си изработка и с позлата на орнаментите.

Освен флотското оръжие, което се отличава със специфични морски мотиви, в изложбата са представени саби и кортици на артилерията, кавалерията, пехотата, въздушните войски и противопожарната служба.

На откриването на изложбата "Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест (1878 – 1946)" присъстваха заместник-началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Ваньо Мусински, капитан II ранг Алберто Росати, представител на ВМС на Италия у нас, военнослужещи, офицери от запаса, колеги и приятели на Музея.

В празничния 6 май, изложбата и постоянната експозиция на Военноморския музей може да бъдат разгледани с вход свободен от 10 до 18 часа.

2023 © Варна е / снимки: Военноморски музей - Варна