Мобилно меню

Варна почете Деня на Тракия

С тържествена церемония бяха отбелязани 110 години от превземането на Одрин по време на Балканската война
Варна почете Деня на Тракия

 

110-ата годишнина от превземането на Одрин по време на Балканската война от 1912-1913 година беше отбелязана с тържествена церемония пред паметника-портал на Осми приморски полк във Варна. Празникът е известен като Ден на Тракия. Поклонението бе организирано от Тракийското дружество "Капитан Петко Войвода", със съдействието на Община Варна, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска Света митрополия. Отслужена беше заупокойна молитва в памет на загиналите.

В знак на признателност и преклонение, венци и цветя бяха поднесени пред арката на Осми приморски полк от кмета на Варна Иван Портних, областния управител Марио Смърков, председателя на тракийско дружество "Капитан Петко войвода" Румяна Вълчева, представители на държавни и неправителствени стуктури и организации.

По традиция церемонията завърши с тържествен марш на почетния караул и представителния духов оркестър на ВМС.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна, Пресцентър ВМС

В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

В нея ще може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете
В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

На 17 май, петък, в Археологически музей – Варна ще отвори врати дългоочакваната експозиция „Нумизматика“.

“Античните и средновековните монети не са просто парчета метал. Те са свидетели на отдавна отминали епохи, носители са на историческа памет и са източник на информация за съдбите на хората, които са ги създали и ползвали”, напомнят от музея.

Монетите са най-познатите и достъпни в ежедневието предмети за всеки човек. Като материал, форма, размери, функции и значение на владетелски и държавни регалии, те не са претърпели съществени изменения от появата им преди около 2700 години до наши дни. Това ги прави лесни за възприемане и същевременно възбуждащи интереса, като пари – реалният измерител на идеите за богатство, просперитет, обществено положение, слава и др.

Нумизматичната сбирка на Регионален исторически музей - Варна е впечатляваща като количество и видове монети. Тя е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.

В новата експозицията може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете.

2024 © Варна е