Мобилно меню

Варна празнува 145 години от Освобождението си от турско робство

Венци и цветя бяха положени пред паметника в двора на Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил"
Варна празнува 145 години от Освобождението си от турско робство

Варна отбелязва 145 години от Освобождението на града от турско робство. По случай празника венци и цветя бяха положени пред паметника в двора на Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил" от заместник-кмета Коста Базитов, председателя на общинския съвет Тодор Балабанов, командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов - командир на ВМС, районни кметове, представители на институции, партии и граждани.

Молебен отслужиха свещеници от Варненска и Великопреславска света митрополия.

На събитието присъстваха бившият областен управител на Варна Марио Смърков и новоизбраната Андрияна Андреева, която от днес стъпва в длъжност

Празничните прояви за 27 юли ще продължат с концерт на Държавна опера Варна, който ще се проведе на Основна сцена, от 20:30 часа.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

По традиция Денят на Тракия беше честван тържествено пред паметника - арка на Осми приморски полк
111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

Денят на Тракия, в който през тази година честваме 111 години от превземането на Одрин по време на Балканската война, беше отбелязан тържествено във Варна. Събитието се организира от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ - Варна, със съдействието на Община Варна, Военноморските сили, Варненската и Великопреславска Света митрополия и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По традиция честването се провежда пред паметника - арка на Осми приморски полк във Варна.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от Свързочното формирование на ВМС участваха в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя. Командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул.

На тържествената церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя кметът на Община Варна Благомир Коцев, заместник-областният управител Изабела Иванова, районни кметове, представители на военно-патриотични съюзи, ученици и граждани.

Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите приморци.

Почетният караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили преминаха в тържествен марш пред паметника на финала на церемонията.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна