Мобилно меню

Варненци се преклониха пред паметта на Апостола на свободата

Общоградско поклонение, военен ритуал и заупокойна молитва се проведоха по повод 151 години от гибелта на Васил Левски
Варненци се преклониха пред паметта на Апостола на свободата

151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски бяха отбелязани във Варна с общоградско поклонение, военен ритуал и заупокойна молитва, отслужена от свещеници от Варненска и Великопреславска света митрополия.

Венци и цветя в знак на почит пред паметта на героя поставиха пред неговия паметник в Морската градина представители на областната управа, на община Варна, на Общинския съвет, на ВМС, на ОД на МВР, съдебните институции, университетите, Регионалният инспекторат по образованието, представители на Съюза на ветераните, Съюза на офицерите от запаса, политически партии и граждани.

В поклонението се включиха също ученици от ОУ „Васил Левски“ във варненския квартал „Аспарухово“ и възпитаници на Професионалната гимназия „Васил Левски“.

2024 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

По традиция Денят на Тракия беше честван тържествено пред паметника - арка на Осми приморски полк
111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

Денят на Тракия, в който през тази година честваме 111 години от превземането на Одрин по време на Балканската война, беше отбелязан тържествено във Варна. Събитието се организира от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ - Варна, със съдействието на Община Варна, Военноморските сили, Варненската и Великопреславска Света митрополия и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По традиция честването се провежда пред паметника - арка на Осми приморски полк във Варна.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от Свързочното формирование на ВМС участваха в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя. Командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул.

На тържествената церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя кметът на Община Варна Благомир Коцев, заместник-областният управител Изабела Иванова, районни кметове, представители на военно-патриотични съюзи, ученици и граждани.

Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите приморци.

Почетният караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили преминаха в тържествен марш пред паметника на финала на церемонията.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна