Мобилно меню

Варненци се преклониха пред подвига на Ботев

Венци и цветя бяха положени пред паметника на поета революционер в Морската градина 
Варненци се преклониха пред подвига на Ботев

На 2 юни варненци се преклониха пред подвига на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Честването по традиция беше проведено пред паметника на поета революционер в Морската градина. В ритуала се включи Представителният духов оркестър на Военноморските сили, както и почетен караул от Военноморска база Варна. 

Свещеници от Варненската и Великопреславска света митрополия отслужиха заупокойна молитва за загиналите български герои.

Венци и цветя на признателност бяха положени от областният управител, кметът на Община Варна, Военноморските сили, Общинският съвет, държавни институции, политически партии, неправителствени организации, учебни заведения, много граждани и гости на града. 

Венци положиха и децата от детска градина "Христо Ботев" и ученици от училището, носещо името на поета революционер.

Неправителствени организации инициираха паметно шествие на 2 юни, което също завърши пред паметника на Ботев.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна,

Организират тридневен фестивал през октомври по повод 580-ата годишнина от Битката при Варна

Съвместната инициатива на Република Полша и Община Варна ще се проведе между 4-ти и 6-и октомври на територия на парк-музея "Владислав Варненчик"
Организират тридневен фестивал през октомври по повод 580-ата годишнина от Битката при Варна

С тридневен фестивал на открито морската столица ще отбележи 580-ата годишнина от Битката при Варна, водена от полския крал Владислав III Варненчик. Събитието е съвместна инициатива на Република Полша и Община Варна и ще се проведе в дните между 4-ти и 6-и октомври на територия на парк-музея "Владислав Варненчик". 

Община Варна ще осигури настаняване на участниците от Полша. Администрацията ще съдейства също и с обезпечаването на сигурността и спешната медицинска помощ. 

По време на фестивала, посветен на съдбоносната битка, посетителите ще имат възможността да наблюдават борба с меч и щит в средновековен стил, турнир по стрелба с лък, рицарски и плебейски игри, както и демонстрация на боеве. В залите на парк-музея ще бъдат показани исторически артефакти, средновековни обичаи и автентични оръжия.

Обсъждат се и възможности за символична възстановка на Битката при Варна от 1444 г.

2024 © Варна е