Мобилно меню

Варненски читалища закупиха народни носии за съставите си с европейски средства

Певците и танцьорите в селата Невша и Добрина вече имат нови носии на обща стойност 36 000 лева
Варненски читалища закупиха народни носии за съставите си с европейски средства
101

Народните читалища в село Невша и в село Добрина закупиха народни носии за своите състави с европейски средства, съобщават от Областния информационен център - Варна.

И двата проекта са финансирани от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез Местна инициативна група "Възход - Ветрино, Вълчи дол, Провадия".

За фолклорните състави на Народното читалище в село Добрина, които пресъздават уникалния за територията обичай "Камилари", са изработени 32 народни носии и костюми – дамски, мъжки и детски. В рамките на проекта, който е с бюджет от 25 982 лв., е проведена и дискусия, посветена на съхраняването на местните обичаи и фолклор, в която са взели участие представители на читалищата от трите общини на територията на МИГ "Възход- Ветрино, Вълчи дол, Провадия", специалисти-етнографи от Историческия музей в Провадия и Етнографския музей във Варна.

Проектът на читалището в село Невша "Невша в миналото и сега", е на стойност 10 039 лв. В негово изпълнение са доставени дамски носии и мъжки костюми, включващи ризи, елеци, пояси, ямурлуци, калпаци, навуща, колани и обувки.

Със закупуването на носиите е обезпечено провеждането на различни културни събития в двете читалища, които отделят особено внимание за любителското художествено творчество. Целта е да се пази културното наследство и да се съхранят традициите, местният фолклор, богатството на песенното творчество, красотата на българските носии и автентичните танци. Изпълнението на двата проекта спомага и за развитието на културния и познавателен туризъм.

Проектни предложения на обща стойност 327 611 лв. за учредяването на седем местни инициативни групи на територията на Област Варна за периода 2023-2027 г. са получили одобрение по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от Програмата за развитие на селските райони 2014–2020 г., допълват от ОИЦ-Варна.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър ОИЦ - Варна

С вой на сирени и общоградско поклонение Варна почита Ботев

Те ще бъдат задействани точно в 12 часа на 2 юни, а тържествената церемония пред паметника на героя в Морската градина ще започне в 10 часа
С вой на сирени и общоградско поклонение Варна почита Ботев
64

В Деня на почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България на 2 юни в 12:00 часа сиренната система във Варна ще бъде задействана в продължение на две минути от Националния оперативен център на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Тестът на сирените ще се проведе чрез реално задействане със сигнал "Въздушна опасност".

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете, следва да спрат и останат на място. Това се посочва и в заповед от областния управител до кмета на Община Варна.

С общоградско поклонение, заупокойна молитва, полагане на венци и цветя с военен ритуал, във Варна ще бъде почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Тази година се навършват 147 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Церемонията пред паметника на Христо Ботев в Морската градина ще започне в 10 часа. Организатор е Община Варна, съорганизатори са Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.        

2023 © Варна е