Мобилно меню

Варненски читалища закупиха народни носии за съставите си с европейски средства

Певците и танцьорите в селата Невша и Добрина вече имат нови носии на обща стойност 36 000 лева
Варненски читалища закупиха народни носии за съставите си с европейски средства

Народните читалища в село Невша и в село Добрина закупиха народни носии за своите състави с европейски средства, съобщават от Областния информационен център - Варна.

И двата проекта са финансирани от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез Местна инициативна група "Възход - Ветрино, Вълчи дол, Провадия".

За фолклорните състави на Народното читалище в село Добрина, които пресъздават уникалния за територията обичай "Камилари", са изработени 32 народни носии и костюми – дамски, мъжки и детски. В рамките на проекта, който е с бюджет от 25 982 лв., е проведена и дискусия, посветена на съхраняването на местните обичаи и фолклор, в която са взели участие представители на читалищата от трите общини на територията на МИГ "Възход- Ветрино, Вълчи дол, Провадия", специалисти-етнографи от Историческия музей в Провадия и Етнографския музей във Варна.

Проектът на читалището в село Невша "Невша в миналото и сега", е на стойност 10 039 лв. В негово изпълнение са доставени дамски носии и мъжки костюми, включващи ризи, елеци, пояси, ямурлуци, калпаци, навуща, колани и обувки.

Със закупуването на носиите е обезпечено провеждането на различни културни събития в двете читалища, които отделят особено внимание за любителското художествено творчество. Целта е да се пази културното наследство и да се съхранят традициите, местният фолклор, богатството на песенното творчество, красотата на българските носии и автентичните танци. Изпълнението на двата проекта спомага и за развитието на културния и познавателен туризъм.

Проектни предложения на обща стойност 327 611 лв. за учредяването на седем местни инициативни групи на територията на Област Варна за периода 2023-2027 г. са получили одобрение по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от Програмата за развитие на селските райони 2014–2020 г., допълват от ОИЦ-Варна.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър ОИЦ - Варна

Варненци се преклониха пред подвига на Ботев

Венци и цветя бяха положени пред паметника на поета революционер в Морската градина 
Варненци се преклониха пред подвига на Ботев

На 2 юни варненци се преклониха пред подвига на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Честването по традиция беше проведено пред паметника на поета революционер в Морската градина. В ритуала се включи Представителният духов оркестър на Военноморските сили, както и почетен караул от Военноморска база Варна. 

Свещеници от Варненската и Великопреславска света митрополия отслужиха заупокойна молитва за загиналите български герои.

Венци и цветя на признателност бяха положени от областният управител, кметът на Община Варна, Военноморските сили, Общинският съвет, държавни институции, политически партии, неправителствени организации, учебни заведения, много граждани и гости на града. 

Венци положиха и децата от детска градина "Христо Ботев" и ученици от училището, носещо името на поета революционер.

Неправителствени организации инициираха паметно шествие на 2 юни, което също завърши пред паметника на Ботев.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна,