Мобилно меню

Вход свободен на 3 март обяви Музеят на Възраждането във Варна

Работното време на музея е от 10 до 17 часа
Вход свободен на 3 март обяви Музеят на Възраждането във Варна
60

По случай Националния празник на България, Музеят на Възраждането във Варна ще работи с вход свободен на 3 март, със стандартно работно време от 10.00 до 17.00 часа. 

Освен постоянната експозиция, посетителите ще имат възможност да разгледат и временната изложба „Знаци на паметта“, посветена на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. Ново допълнение  към изложбата е добавеният QR код. Сканирайки го, гостите ще могат да чуят записаните спомени на Иван Фетваджиев за идването на Левски във Варна. Записът е направен със съдействието на ученици от Първа ЕГ - Варна и съвместно с Музея за нова история на Варна.

2023 © Варна е

С вой на сирени и общоградско поклонение Варна почита Ботев

Те ще бъдат задействани точно в 12 часа на 2 юни, а тържествената церемония пред паметника на героя в Морската градина ще започне в 10 часа
С вой на сирени и общоградско поклонение Варна почита Ботев
70

В Деня на почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България на 2 юни в 12:00 часа сиренната система във Варна ще бъде задействана в продължение на две минути от Националния оперативен център на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Тестът на сирените ще се проведе чрез реално задействане със сигнал "Въздушна опасност".

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете, следва да спрат и останат на място. Това се посочва и в заповед от областния управител до кмета на Община Варна.

С общоградско поклонение, заупокойна молитва, полагане на венци и цветя с военен ритуал, във Варна ще бъде почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Тази година се навършват 147 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Церемонията пред паметника на Христо Ботев в Морската градина ще започне в 10 часа. Организатор е Община Варна, съорганизатори са Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.        

2023 © Варна е