Мобилно меню

Вход свободен обявява Военноморският музей в неделя за Деня на флота

Предвиден е и празничен турнир с награди
Вход свободен обявява Военноморският музей в неделя за Деня на флота

Тази неделя, 13 август, Военноморският музей ще очаква своите посетители с вход свободен от 10:00 до 18:00 часа (влизането е до 17:30 часа) по случай Деня на Българския военен флот.

От 12:00 до 13:00 часа гостите на Музея ще бъдат предизвикани да се включат в специален празничен турнир с награди. Те ще имат възможност да премерят сили на морски шах и в игра с въпроси, която ще им помогне не само да се забавляват, но и да опознаят по-добре експонатите в музея.

През целия ден посетителите ще могат да разгледат постоянната експозиция, кораба-музей "Дръзки", както и временната изложба "Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест".

2023 © Варна е / снимка: Фейсбук Военноморският музей

111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

По традиция Денят на Тракия беше честван тържествено пред паметника - арка на Осми приморски полк
111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

Денят на Тракия, в който през тази година честваме 111 години от превземането на Одрин по време на Балканската война, беше отбелязан тържествено във Варна. Събитието се организира от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ - Варна, със съдействието на Община Варна, Военноморските сили, Варненската и Великопреславска Света митрополия и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По традиция честването се провежда пред паметника - арка на Осми приморски полк във Варна.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от Свързочното формирование на ВМС участваха в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя. Командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул.

На тържествената церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя кметът на Община Варна Благомир Коцев, заместник-областният управител Изабела Иванова, районни кметове, представители на военно-патриотични съюзи, ученици и граждани.

Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите приморци.

Почетният караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили преминаха в тържествен марш пред паметника на финала на церемонията.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна