Мобилно меню

Във Варна почетоха паметта на Ботев

Великият поет и революционер е роден на 6 януари, преди 176 години
Във Варна почетоха паметта на Ботев

 

176 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев бяха отбелязани във Варна. Варненци отдадоха почит пред паметта на бележития българин и сведоха глави пред паметника на Христо Ботев на Алеята на възрожденците в Морската градина.

Венци и цветя в знак на признателност към делото на Ботев бяха положени от областния управител проф. Андрияна Андреева, кмета Благомир Коцев, от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, Варненска и Великопреславска Света митрополия, районни кметове, други официални институции и граждани.

2024 © Варна е / снимки: Яков Шустов

В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

В нея ще може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете
В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

На 17 май, петък, в Археологически музей – Варна ще отвори врати дългоочакваната експозиция „Нумизматика“.

“Античните и средновековните монети не са просто парчета метал. Те са свидетели на отдавна отминали епохи, носители са на историческа памет и са източник на информация за съдбите на хората, които са ги създали и ползвали”, напомнят от музея.

Монетите са най-познатите и достъпни в ежедневието предмети за всеки човек. Като материал, форма, размери, функции и значение на владетелски и държавни регалии, те не са претърпели съществени изменения от появата им преди около 2700 години до наши дни. Това ги прави лесни за възприемане и същевременно възбуждащи интереса, като пари – реалният измерител на идеите за богатство, просперитет, обществено положение, слава и др.

Нумизматичната сбирка на Регионален исторически музей - Варна е впечатляваща като количество и видове монети. Тя е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.

В новата експозицията може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете.

2024 © Варна е