Мобилно меню

Във Варна почитат паметта на Дякона Левски

Заупокойна молитва ще бъде отслужена в Православния храм "Св. Архангел Михаил" на ул. "27 юли"
Във Варна почитат паметта на Дякона Левски

С инициативата "Разкажи ми за дякона Левски" във Варна ще бъде почетена паметта на един от най-тачените български борци за свобода и национално обединение. Тя ще бъде реализирана на 18 февруари, неделя, от 11 часа.

Началото ще бъде поставено със заупокойна молитва в памет на Апостола на свободата - Васил Иванов Кунчев в Православния храм "Св. Архангел Михаил" на ул. "27 юли" 9. След нея ще бъде проведена беседа за Левски и неговото участие в национално-освободителните борби. Планирано е също отдаване на почит пред паметна плоча на ул. "Марко Балабанов" във Варна, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола в градинката до сградата на Общината. 

Организатори на събитията в памет на Левски във Варна на 18 февруари са Църковното настоятелство при православния храм "Св. Архангел Михаил" на ул. "27 юли", Сдружението за възстановяване на българската слава БРАН, Общинският комитет "Васил Левски" - Варна, Сдружението "Задруга Хан Крум" и Регионално тракийско дружество - Варна. 

2024 © Варна е

111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

По традиция Денят на Тракия беше честван тържествено пред паметника - арка на Осми приморски полк
111 години от превземането на Одрин отбелязаха във Варна

Денят на Тракия, в който през тази година честваме 111 години от превземането на Одрин по време на Балканската война, беше отбелязан тържествено във Варна. Събитието се организира от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ - Варна, със съдействието на Община Варна, Военноморските сили, Варненската и Великопреславска Света митрополия и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По традиция честването се провежда пред паметника - арка на Осми приморски полк във Варна.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от Свързочното формирование на ВМС участваха в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя. Командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул.

На тържествената церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя кметът на Община Варна Благомир Коцев, заместник-областният управител Изабела Иванова, районни кметове, представители на военно-патриотични съюзи, ученици и граждани.

Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите приморци.

Почетният караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили преминаха в тържествен марш пред паметника на финала на церемонията.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна