Мобилно меню

За първи път във Варна: Показват реликви в чест на провъзгласяването на Батенберг за княз на България

Изложбата в Музея на Възраждането ще бъде открита на 29 февруари и е част от програмата за честванията на националния празник 3 март в морската столица
За първи път във Варна: Показват реликви в чест на провъзгласяването на Батенберг за княз на България

За първи път във Варна ще бъдат показани реликви в чест на провъзгласяването на Александър Батенберг за български владетел. Три забележителни подноса, които младият княз получава като дар от жителите на Русе, Ловеч и Берковица, ще бъдат част от изложбата „Александър I: по Божията милост и Народна воля Княз на България“. Експозицията, включваща и фотографии на семейството на Батенберг и близкото му обкръжение от времето на неговото управление, ще бъде открита на 29 февруари (четвъртък) в Музея на Възраждането (ул. „Д-р Л. Заменхоф“ № 21) в морската столица.

Изложбата, с която ще бъдат отбелязани 145 г. от обявяването на Александър Батенберг за княз на България, е част от програмата на Музея на Възраждането по повод националния празник на страната ни – 3 март.

Трите подноса с майсторски изработена украса и посвещение са дарени в чест на провъзгласяването на първия български монарх след Освобождението. В продължение на десетилетия ценните предмети, запечатали емблематичен момент от историята ни, са смятани за загубени. През януари 2019 г. са обявени от аукционна къща във Виена за продажба на търг. Откупени са от българската държава и са предадени на Националния исторически музей в София, където стават част от постоянната експозиция.

Александър Йозеф фон Батенберг е роден във Верона на 5 април 1857 г. в семейството на принц Александър фон Хесен-Дармщат и Юлия Хауке, графиня фон Батенберг. Участник е в Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 г. На 17 април 1879 г. е избран за княз на България. В началото на юни е изготвена „Програма за посрещането на Негова светлост българский княз Александър І в Княжеството“, публикувана във вестник „Витоша“ от 6 юни 1879 г. В нея по дни и часове е описано как ще стане посрещането във Варна, Русчук (Русе), Търново и София.

На 24 юни 1879 г. Александър пристига в морския град с парахода „Константин“, посрещнат бляскаво от местното население и официални лица. Облечен в български мундир, „със своята тържествующа младост, с наивните си любопитни очи, с добрата си усмивка, той олицетворяваше истински зората на България. Всичко се видя царствено у него: осанката, погледът, движенията“. Във Варна е издигната тържествена арка с надпис „Дерзай, Княже! Народът е с тебе“ . Пътуването от Варна до София става „сред всеобщи ликувания и неописуемо възхищение“. Навсякъде князът получава многобройни подаръци, които той приема и отбелязва, че ще ги предаде в Народния музей, който скоро ще бъде създаден. Именно в първите месеци на своето управление князът получава и трите подноса, подарени му от жителите на Русе, Ловеч и Берковица.

2024 © Варна е

В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

В нея ще може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете
В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

На 17 май, петък, в Археологически музей – Варна ще отвори врати дългоочакваната експозиция „Нумизматика“.

“Античните и средновековните монети не са просто парчета метал. Те са свидетели на отдавна отминали епохи, носители са на историческа памет и са източник на информация за съдбите на хората, които са ги създали и ползвали”, напомнят от музея.

Монетите са най-познатите и достъпни в ежедневието предмети за всеки човек. Като материал, форма, размери, функции и значение на владетелски и държавни регалии, те не са претърпели съществени изменения от появата им преди около 2700 години до наши дни. Това ги прави лесни за възприемане и същевременно възбуждащи интереса, като пари – реалният измерител на идеите за богатство, просперитет, обществено положение, слава и др.

Нумизматичната сбирка на Регионален исторически музей - Варна е впечатляваща като количество и видове монети. Тя е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.

В новата експозицията може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете.

2024 © Варна е