Мобилно меню

Закриха археологическия сезон в Девня с над 1000 нови находки

Най-ценната находка е златна монета от времето на император Теодосий II
Закриха археологическия сезон в Девня с над 1000 нови находки

Повече от 1000 артефакти са открили археолозите от екипа на д-р Христо Кузов при разкопките в Девня през Сезон 2023. Най-ценната находка е златен солид от времето на император Теодосий II, който допълва находката от златни монети от същия вид и номинал, открити при проучванията през 2019-2020 г.

Златната монета, която ще бъде прибавена под №20 към златното монетно съкровище в експозицията на Музея на мозайките, се е намирала в непосредствена близост до мястото, където са били открити останалите солиди от късната Римска империя. Причината тя да бъде намерена чак сега е, че монетата е била скрита в „реброто“ между отделните квадрати, проучвани от археолозите, които са били съединени при тазгодишните разкопки.

Освен новото попълнение в златната колекция, през Археологически сезон 2023 са били намерени около 1000 бронзови монети, няколко глинени лампи и два глинени съда, на които предстои научна обработка и реставрация.

„Тези от тях, които имат експозиционна стойност, в бъдеще също ще намерят място сред експонатите в Музея на мозайките“, поясни директорът на културното учреждение Иван Сутев. Той коментира още, че приключилият археологически сезон е бил успешен, а проучванията в подножието на раннохристиянската базилика на Марцианопол, тепърва предстои да изяснят дали на изследвания терен в античния квартал е имало една, или няколко сгради. Това обаче ще стане ясно най-рано през следващия археологически сезон, смятат историците.

Разкопките в Девня ще дочакат неговото начало консервирани и обезопасени срещу набезите на иманяри и случайни търсачи на съкровища чрез осветление и видеонаблюдение. Табела на мястото предупреждава, че преминаването през територията на археологическия обект е забранено, а за по-голяма сигурност екипът на музея лично огради проучвания периметър с предупредителна лента.

2023 © Варна е / Пресцентър Община Девня

В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

В нея ще може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете
В Археологическия музей се открива постоянна експозиция “Нумизматика”

На 17 май, петък, в Археологически музей – Варна ще отвори врати дългоочакваната експозиция „Нумизматика“.

“Античните и средновековните монети не са просто парчета метал. Те са свидетели на отдавна отминали епохи, носители са на историческа памет и са източник на информация за съдбите на хората, които са ги създали и ползвали”, напомнят от музея.

Монетите са най-познатите и достъпни в ежедневието предмети за всеки човек. Като материал, форма, размери, функции и значение на владетелски и държавни регалии, те не са претърпели съществени изменения от появата им преди около 2700 години до наши дни. Това ги прави лесни за възприемане и същевременно възбуждащи интереса, като пари – реалният измерител на идеите за богатство, просперитет, обществено положение, слава и др.

Нумизматичната сбирка на Регионален исторически музей - Варна е впечатляваща като количество и видове монети. Тя е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.

В новата експозицията може да се видят елинистически, римски, византийски, български, европейски и османски монети, представящи увлекателната история на парите през вековете.

2024 © Варна е