Мобилно меню

Актьорите Христо Петков и Мария Статулова представят във Варна филма "Смирен"

В специалната среща с публиката на 23 март във Фестивалния и конгресен център ще участва и режисьорът Светослав Драганов
Актьорите Христо Петков и Мария Статулова представят във Варна филма "Смирен"

След успешното си турне в САЩ, екипът на филма "Смирен" подновява емоционалните си срещи с публиката и на родна земя. Актьорите Христо Петков и Мария Статулова и режисьорът Светослав Драганов ще представят продукцията във Варна на 23 март, от 18 часа, във Фестивалния и конгресен център. Билети за прожекцията може да бъдат закупени от касата на ФКЦ, както и онлайн.

Дългоочакваният игрален дебют на документалиста Светослав Драганов предизвика дискусии, но и припомня на публиката какво е да се бориш за идеалите си в родината и как да запазиш човешкото във взаимоотношенията си с най-близките.

Историята, която е с автобиографични елементи, залага на автентичност и искреност. Режисьорът Светослав Драганов подбира сам актьорите си, които са както утвърдени имена като Христо Петков, Мария Статулова, Сашка Братанова, Мирослава Гоговска, Борис Луканов, така и натуршчици. Големият коз е изборът на Христо Петков за ролята на Васил, който удивително точно претворява режисьорското алтер его във филма.

Филмът, чието първоначално заглавие е било „Директор на водопад“, е копродукция с Румъния, а от българска страна негови копродуценти са Светослав Драганов и Катя Тричкова, която стои зад успешните филми на Стефан Командарев.

Сюжетът на филма разказва за Васил - 40-годишен документален режисьор, който не е постигнал успеха, за който мечтае. Загърбил собственото си семейството, той влага цялата си енергия в новия си филм, разказващ за скъсаната семейна връзка на монах и неговата майка. Когато  научава, че монахът е в психиатрия, а майка му ще се подложи на операция от рак, Васил решава, че трябва да ги събере, за да заснеме емоционален финал на филма си.

Зрителите, които вече познават филма, споделят впечатленията си от открояващия се естествен и автентичен диалог, което придава на "Смирен" искрен и достоверен характер.

След Варна, турнето на "Смирен" продължава в Плевен (24 март), Благоевград (30 март), Ямбол (31 март) Бургас и Каварна. 

2023 © Варна е

Започнаха снимки на анимацията "Куцото куче на Антарктида"

Това е първият български анимационен филм с документални елементи на тема Антарктида
Започнаха снимки на анимацията "Куцото куче на Антарктида"

Официално стартира снимачният процес на първия български анимационен филм с документални елементи на тема Антарктида.

"Куцото куче на Антарктида" ще представи пътя на антарктическите експедиции от Амундсен-Скот до българския принос към изследванията на Ледения континент, съобщават от Българския антарктически институт.

Филмовият екип се ръководи от режисьора Стефан Войводов, продуцентска къща “Декидис филмс” и се реализира с финансовата подкрепа на Национален филмов център и съдействието на Бизнес парк София.

2024 © Варна е / снимки: Български антарктически институт