Мобилно меню

Биографичната драма "Капитанът" открива Синелибри Варна на 13 октомври

През тази година, изданието е под мотото "Метаморфози", с което символично се отбелязва 140-ата годишнина от рождението на Франц Кафка – една от най-значимите и влиятелни фигури в литературата на XX век
Биографичната драма "Капитанът" открива Синелибри Варна на 13 октомври

Деветото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри се открива на 13 октомври във Варна. През тази година, изданието е под мотото "Метаморфози", с което символично се отбелязва 140-ата годишнина от рождението на Франц Кафка – една от най-значимите и влиятелни фигури в литературата на XX век.

Старт на Синелибри Варна дава историческата биографична драма "Капитанът" на режисьора Едоардо де Анджелис с Пиерфранческо Фавино в главната роля. Създаден по действителен случай, филмът е мощен призив за издигане на ценностите на етиката и човешката солидарност над бруталната логика на военния протокол.

Между 13 и 29 октомври публиката на морската столица ще има достъп до великолепни кино-литературни премиери, в т.ч. отбрани заглавия, които се състезават в конкурса за пълнометражен игрален филм като "Любо", "Операция "Наполеон" и "Плитката", а така също и филми, които са част от богатата паралелна програма на фестивала.

На 16 октомври във Варна гостува Милена Фучеджиева по повод на документалния филм "Ваймар Експрес" - изследване на пропагандата за нацистка културна хегемония над Европа от страна на Йозеф Гьобелс, Фани Попова-Мутафова, Кнут Хамсун, Робер Бразийяк. Режисьорката лично ще представи филма и ще отговори на зрителски въпроси след края на прожекцията.

Специално внимание заслужават и италианският филм "Прекрасно лято" - адаптация на романа на Чезаре Павезе с Дева Касел в главната роля, и френската психологическа драма "Само ние двамата" с Виржини Ефира и Мелвил Пупо. Прожектират и филма "По черните пътеки", създаден по мотиви от автобиографичния пътепис на Силвен Тесон. Сред най-ярките акценти в програмата е "Господин Блейк на вашите услуги!" (2023) на реж. Жил Льогардиние, с Джон Малкович и Фани Ардан в главните роли.

Почитателите на испанското кино ще гледат "Истории, които не са за разказване". В програмата присъства и научнофантастичната мелодрама "Звярът" на режисьора Бертран Бонело. Филмът е свободна адаптация по класическата повест на Хенри Джеймс "Звярът в джунглата" - разказ за съдбата, поличбите, любовта и самотата.

На 20 октомври ще бъде излъчена британската драма "Невероятното странстване на Харолд Фрай" по едноименния роман на Рейчъл Джойс. На 23 октомври е прожекцията на искрящата криминална комедия "Престъплението е мое", новия филм на Франсоа Озон.

Зрителите в морската столица ще имат възможност да оценят и новия филм Роман Полански, който това лято навърши 90 години. Копродукция на Италия, Швейцария, Полша и Франция, "Дворецът" е хаплива черна комедия с участието на Оливер Мазучи, Фани Ардан и Мики Рурк. Сред филмите е и "Страсти в кухнята" на режисьора Тран Ан Хунг, който беше удостоен с наградата за режисура от кинофестивала в Кан.

Синелибри Варна 2023 ще бъде закрит на 29 октомври с документалния филм „Анселм“ на Вим Вендерс. Прожекциите са във Фестивалния и конгресен център във Варна, а билети могат да бъдат закупени от касата на ФКЦ и онлайн. Фестивалът продължава до 29 октомври.

2023 © Варна е / снимки: Cinelibri кино-литературен фестивал
Още по темата: Филми Кино Варна Синелибри
Още по темата: Филми Кино Варна Синелибри

Откриват София Филм Фест във Варна на 22-ри март

За първия ден на фестивала е планирана прожекция на филма „Клопка“ и концерт на Clavexperience 
Откриват София Филм Фест във Варна на 22-ри март

Тазгодишното 15-о поред издание на фестивала София Филм Фест във Варна ще започне на 22-ри март (петък) от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център. Началото ще бъде поставено с филма на режисьорката Надежда Косева „Клопка“. Копродукцията между България и Германия достигна до сърцата на публиката още със световната си премиера в Сао Пауло.

Специални гости за откриването на фестивала София Филм Фест във Варна ще са музикантите от Clavexperience. Тяхната изява ще е непосредствено след прожекцията на „Клопка“. 

Clavexperience e музикално трио умело съчетаващо бийтбокс, синтезатори и глас. В състав: Димитър Горчаков – пианист, преплитащ невероятно класическата и джаз музиката със синтезатори, създавайки сложни хармонии, отличаващи се с изключителен звук; SkilleR – един от основоположниците в бийтбокса у нас, чието име е известно в световен мащаб; Павел Терзийски – певец със забележителен талант и докосващ глас, обхващащ широк спектър от тембри и имитации. Clavexperience смесват АйДиЕм, Трип Хоп, Джаз и Реге посредством спонтанни импровизации, а резултатът е неповторим и динамичен звук. Ще имаме възможността да се насладим както на техните авторски произведения, така и на нова музика, плод на импровизации.

Музикалното събитие в откриващата вечер на фестивала София Филм Фест във Варна ще е от 21 часа в централното фоайе на Фестивален и конгресен център – Варна при вход свободен

Цялата програма на фестивала и съпътстващите събития можете да следите на страниците на София Филм Фест във Варна в социалните мрежи.

Билетите за филмовата програма са вече в продажба.

2024 © Варна е