Мобилно меню

Българският филм "Уроците на Блага" спечели "Кристален Глобус"

Ели Скорчева заслужи наградата за най-добра женска роля на Международния филмов фестивал в Карлови Вари
Българският филм "Уроците на Блага" спечели "Кристален Глобус"

Пореден триумф за българското кино! Новият филм на Стефан Командарев - "Уроците на Блага", е големият победител в 57-то издание на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Филмът, чиято световна премиера беше по време на чешкия фестивал, заслужи отличието "Кристален Глобус". От журито са впечатлени от предимствата на филма, които формулират така:

"В една внушителна драма с блестящо актьорско изпълнение на Ели Скорчева в ролята на Блага, режисьорът се фокусира върху поколението на възрастните хора. Една уязвима група, на която политиците толкова често обещават в речите си правото на достойни старини, но реалността не би могла да бъде по-далеч от обещанията."

Заслужено Ели Скорчева спечели наградата за най-добра женска роля на фестивала.

"Тя се превъплъщава в образа на учителка, жена със силни морални принципи, която наскоро е овдовяла. Когато по време на телефонно обаждане измамници ѝ отнемат спестяванията, спестени за гроба на съпруга ѝ, моралният ѝ компас започва да се влошава поради тежките обстоятелства."

От журито на фестивала изтъкват, че решенията им за най-добър филм и най-добра женска роля са сред най-категоричните и бързо взетите и изказват съжаление, че по регламент могат да дадат само две награди на българския филм.

Режисьорът Стефан Командарев сподели щастието на екипа си след полученото отличие.

"По време на фестивала в Карлови Вари определиха филма като социален трилър. Това е най-точното определение, което сме чували за „Уроците на Блага“. Сега продължаваме работа по следващия ни проект "Made in EU"


"Уроците на Блага" ще се срещне с българските зрители през есента. Филмът ще открие Киномания  на 16 ноември, след което тръгва по кината в цялата страна.

"Уроците на Блага" е най-новият филм на Стефан Командарев, който връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея, в лентата ще видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента.

Лентата, разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.
"Уроците на Блага" е българо-немска копродукция. 

2023 © Варна е /снимки: Светослав Стоянов и екип

Започват снимките на най-новия филм на Стефан Командарев

"Made in EU" разказва за шивачка в малък град и нейния син по време на пандемията от Ковид 19
Започват снимките на най-новия филм на Стефан Командарев

Хитовият режисьор и продуцент Стефан Командарев започва снимки на най-новия си филм „Made in EU”. Работата по проекта стартира още през 2020 година, а от началото на 2024-та екипът репетира с актьорите по сценария. Командарев отново работи с Катя Тричкова като продуцент, със Симеон Венциславов по сценария, а зад камерата за пореден филм ще застане Веселин Христов. „В България, стойностно кино се прави с приятели и съмишленици. Изключително съм щастлив, че до мен имам такъв страхотен екип, с който отдавна сме повече от приятели“, подчертава Командарев.

Филмът ще се снима в Хасково, Димитровград, Мадан и Рудозем като се очаква снимките да стартират през месец март. В лентата ще видим актьори като Гергана Плетньова, Герасим Георгиев-Геро, Ивайло Христов, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Ованес Торосян и др. 

„Made in EU” разказва за шивачка в малък град и нейния син по време на пандемията от Ковид 19. 

2024 © Варна е