Мобилно меню

Българското предложение за 96-ите награди "Оскар" е "Уроците на Блага"

Филмът на Стефан Командарев, с Ели Скорчева в главната роля, заслужи поредица международни отличия
Българското предложение за 96-ите награди "Оскар" е "Уроците на Блага"

Българското предложение за 96-ите награди на Американската филмова академия "Оскар" за международен пълнометражен филм е "Уроците на Блага". Решението беше взето на заседание на Комисията по подбора на българска номинация, което се проведе в Националния филмов център на 7 септември.

Комисията в състав Людмила Христозова Дякова – председател, и членове Зорница София Попганчева, проф. Емилия Стоева, гл. ас. д-р Деян Статулов и Христо Христозов, взе единодушно решение българското предложение за 96-ите награди "Оскар" да е филмът на режисьора Стефан Командарев "Уроците на Блага".

Сценарият е на Симеон Венциславов и Стефан Командарев, оператор - Веселин Христов , музика - Калина Василева. В ролите са Ели Скорчева, Герасим Георгиев - Геро, Розалия Абгарян, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Ивайло Христов, Асен Блатечки.

"Когато пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага става жертва на телефонна измама, тя остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Животът ѝ се преобръща, тя осъзнава, че няма начин да си върне парите, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да прекрачва всичките си принципи."

Филмът "Уроците на Блага" вече е отличен с поредица международни отличия:

Голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм, наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева, наградата от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности – МФФ Карлови Вари 2023; официална конкурсна програма на МФФ Солун 2023 – Balkan Survey.

Стефан Командарев е режисьор, продуцент и сценарист, автор на отличени игрални филми: „В кръг“ (2019, премиера МФФ Сараево, носител на 8 награди ), „Посоки“ (2017, премиера в „Особен поглед“ – МФФ Кан, спечелил 12 награди на международни фестивали), „Съдилището“ (2014, с 12 награди, вкл. „Златна роза“ 2014), „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ (2008, в краткия списък за чуждоезичен Оскар, спечелил 35 международни награди). Автор е на седем значими и награждавани документални филма. Член е на Европейската филмова академия.

2023 © Варна е

Откриват София Филм Фест във Варна на 22-ри март

За първия ден на фестивала е планирана прожекция на филма „Клопка“ и концерт на Clavexperience 
Откриват София Филм Фест във Варна на 22-ри март

Тазгодишното 15-о поред издание на фестивала София Филм Фест във Варна ще започне на 22-ри март (петък) от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център. Началото ще бъде поставено с филма на режисьорката Надежда Косева „Клопка“. Копродукцията между България и Германия достигна до сърцата на публиката още със световната си премиера в Сао Пауло.

Специални гости за откриването на фестивала София Филм Фест във Варна ще са музикантите от Clavexperience. Тяхната изява ще е непосредствено след прожекцията на „Клопка“. 

Clavexperience e музикално трио умело съчетаващо бийтбокс, синтезатори и глас. В състав: Димитър Горчаков – пианист, преплитащ невероятно класическата и джаз музиката със синтезатори, създавайки сложни хармонии, отличаващи се с изключителен звук; SkilleR – един от основоположниците в бийтбокса у нас, чието име е известно в световен мащаб; Павел Терзийски – певец със забележителен талант и докосващ глас, обхващащ широк спектър от тембри и имитации. Clavexperience смесват АйДиЕм, Трип Хоп, Джаз и Реге посредством спонтанни импровизации, а резултатът е неповторим и динамичен звук. Ще имаме възможността да се насладим както на техните авторски произведения, така и на нова музика, плод на импровизации.

Музикалното събитие в откриващата вечер на фестивала София Филм Фест във Варна ще е от 21 часа в централното фоайе на Фестивален и конгресен център – Варна при вход свободен

Цялата програма на фестивала и съпътстващите събития можете да следите на страниците на София Филм Фест във Варна в социалните мрежи.

Билетите за филмовата програма са вече в продажба.

2024 © Варна е