Мобилно меню

Два филма заслужиха голямата награда "Златна роза"

С отличието са удостоени "Уроците на Блага" на Стефан Командарев и "Диада" на Яна Титова, като "Уроците на Блага" получи и наградата на публиката
Два филма заслужиха голямата награда "Златна роза"

Голямата награда за пълнометражен филм на 41-вото издание на фестивала на българския игрален филм "Златна роза" е присъдена на два филма - "Уроците на Блага" на Стефан Командарев и "Диада" на Яна Титова.

Наградата на кмета на Варна - картината "Морски натюрморт" на художника Светлин Ненов, бе връчена на младата актриса в "Диада" Маргарита Стойкова

Специалната награда на журито за пълнометражни филми бе за режисьора Георги Дюлгеров заради огромния му принос към българската кино култура, подкрепата към младите творци и осмислянето на българската история.

Призът за режисура на "Златна роза" отиде при Яна Титова за способността ѝ да създава динамични и многопластови сцени.

 "Уроците на Блага" взе и наградата за сценарий, написан от Симеон Венциславов и Стефан Командарев.

Иван Бърнев получи приза за мъжка роля за участието си в българо-испанската копродукция "Васил", както и за ролите си в "Аромат на липа", "Уроците на Блага" и "Диада". Наградата за пълнометражен дебют отиде при Тонислав Христов за филма му "Добрият шофьор". Наградата за късометражен филм бе за "Тихо в снега" на Стефан Ганов, който е българо-немска копродукция.

Наградата на публиката отиде при "Уроците на Блага".

2023 © Варна е / снимки: Фестивал "Златна роза"

Започнаха снимки на анимацията "Куцото куче на Антарктида"

Това е първият български анимационен филм с документални елементи на тема Антарктида
Започнаха снимки на анимацията "Куцото куче на Антарктида"

Официално стартира снимачният процес на първия български анимационен филм с документални елементи на тема Антарктида.

"Куцото куче на Антарктида" ще представи пътя на антарктическите експедиции от Амундсен-Скот до българския принос към изследванията на Ледения континент, съобщават от Българския антарктически институт.

Филмовият екип се ръководи от режисьора Стефан Войводов, продуцентска къща “Декидис филмс” и се реализира с финансовата подкрепа на Национален филмов център и съдействието на Бизнес парк София.

2024 © Варна е / снимки: Български антарктически институт