Мобилно меню

Филми с номинация за Оскар представят на София филм фест във Варна

Събитието ще е от 21 до 31 март във Фестивалния и конгресен център в морската столица
Филми с номинация за Оскар представят на София филм фест във Варна

 

14-ото издание на София филм фест във Варна ще се проведе от 21 до 31 март във Фестивалния и конгресен център в морската столица. В основната програма на традиционната проява са включени 17 прожекции на филми от цял свят, 4 от които са били номинирани за Оскар, съобщават организаторите на кино форума. Любителите на седмото изкуство ще имат възможност да се насладят и на заглавия, получили признание и от други големи международни прояви като събитията Берлинаре, Кан и Венеция.

"Тар" на Тод Фийлд със сигурност ще добави още награди към стотиците номинации и призове от цял свят! В този уникален емоционален и провокиращ разказ избухва за пореден път таланта на Кейт Бланшет. Ето какво споделя режисьорът Тод Фийлд: „Сценарият е написан за една актриса – Кейт Бланшет. Ако тя беше отказала, филмът никога нямаше да види бял свят... Привилегията да работиш с творец от такъв калибър е нещо, което не може да се опише с думи. Във всяко едно отношение това е филм на Кейт.“

"Тар" получи шест номинации – в категориите за оригинален сценарий, монтаж, операторско майсторство (Флориан Хофмайстер), режисура, актриса в главна роля и най-добър фим за 2022 година.

Сред номинираните за най-добър международен филм са носителят на "Златен глобус" в същата категория, две награди от фестивала във Венеция и още десетки призове и номинации "Аржентина, 1985", както и вторият фим на Лукас Донт "Близо", на който беше присъдена голямата награда на журито в Кан, още 30 отличия и над 40 номинации от фестивали в цял свят.

"Аржентина, 1985" е вдъхновен от истинската история на прокурорите Хулио Страсера и Луис Морено Окампо, които дръзват да разследват най-кървавата аржентинска военна диктатура. Извън обхвата на все още силното военно присъствие, в условия на неукрепнала демокрация, Страсера и Окампо формират млад екип юристи, който влиза в неравна битка. Подложени на непрекъсната заплаха, те се състезават с времето, за да постигнат възмездие за жертвите на режима.

Филмът на Лукас Донт е сред петте заглавия, номинирани за Наградата на публиката LUX, която се присъжда повече от десетилетие от Европейския парламент. Историята проследява Лео и Реми – те са 13-годишни и са най-добри приятели. През лятото са неразделни, но началото на учебната година идва с нови проблеми, които поставят на изпитание тяхната интимна и привидно неразрушима връзка. "Близо" е превратен и незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението.

Единствената номинация, която получи най-новият филм на Сам Мендес "Империя на светлината", е за виртуозността на Роджър Дийкинс – легендарен оператор с 15 оскарови номинации и два златни война, който твори със светлина и камери вече пето десетилетие, има 88 филма, 179 награди и 174 номинации и е работил с режисьори като братя Коен, Дени Вилньов, Едуард Зуик, Мартин Скорсезе, Дейвид Мамет, Стивън Долдри, Рон Хауърд, Агнешка Холанд, Франк Дарабонт, Майкъл Радфорд.

Може да се насладите на посочените филми, номинирани за Оскар, в програмата на София Филм Фест във Варна, от 21 до 31 март, във Фестивалния и конгресен център.

2023 © Варна е

Започнаха снимки на анимацията "Куцото куче на Антарктида"

Това е първият български анимационен филм с документални елементи на тема Антарктида
Започнаха снимки на анимацията "Куцото куче на Антарктида"

Официално стартира снимачният процес на първия български анимационен филм с документални елементи на тема Антарктида.

"Куцото куче на Антарктида" ще представи пътя на антарктическите експедиции от Амундсен-Скот до българския принос към изследванията на Ледения континент, съобщават от Българския антарктически институт.

Филмовият екип се ръководи от режисьора Стефан Войводов, продуцентска къща “Декидис филмс” и се реализира с финансовата подкрепа на Национален филмов център и съдействието на Бизнес парк София.

2024 © Варна е / снимки: Български антарктически институт