Мобилно меню

Номинираха „Уроците на Блага“ за престижните американски награди „Сателит“

За отличието в категорията за международен филм ще се борят 7 заглавия, а победителят ще бъде обявен на 18 февруари
Номинираха „Уроците на Блага“ за престижните американски награди „Сателит“

„Уроците на Блага“ получи номинация в категорията за международен филм на 28-ите награди "Сателит", които се присъждат ежегодно от „Академията на международната преса“. Наградите се връчват за изключителни постижения в областта на киното, телевизията и новите медии. Победителите ще бъдат обявени на 18 февруари в Лос Анджелис.

В категорията за международен филм са номинирани 7 заглавия.

„Уроците на Блага“ ще спори за отличието с някои от най-добрите филми на годината – “Fallen leaves” (Финландия), „Anatomy of a Fall” (Франция), „lo Capitano“ (Италия), „Society of the Snow“ (Испания), „The Teacher's Lounge“ (Германия) и „The Zone of Interest“ (Великобритания). 

„Това е огромно международно признание за нас, което изключително много ни радва“, коментира режисьорът Стефан Командарев.

„Уроците на Блага“ е най-новият филм на Стефан Командарев, който връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея участват познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро е в най-различната роля в своята кариера до момента.

Филмът, определен от световния дистрибутор като съспенс драма, разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.

„Уроците на Блага“ е българо-немска копродукция (Арго Филм и 42film) и e реализиран с подкрепата на ИА "НФЦ", БНТ, МДМ - Германия, Евроимаж, Програма "Творческа Европа" - подпрограма Медиа на ЕС, Киа България, СФСМВР. 

2023 © Варна е / снимки: Светослав Стоянов

Откриват София Филм Фест във Варна на 22-ри март

За първия ден на фестивала е планирана прожекция на филма „Клопка“ и концерт на Clavexperience 
Откриват София Филм Фест във Варна на 22-ри март

Тазгодишното 15-о поред издание на фестивала София Филм Фест във Варна ще започне на 22-ри март (петък) от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център. Началото ще бъде поставено с филма на режисьорката Надежда Косева „Клопка“. Копродукцията между България и Германия достигна до сърцата на публиката още със световната си премиера в Сао Пауло.

Специални гости за откриването на фестивала София Филм Фест във Варна ще са музикантите от Clavexperience. Тяхната изява ще е непосредствено след прожекцията на „Клопка“. 

Clavexperience e музикално трио умело съчетаващо бийтбокс, синтезатори и глас. В състав: Димитър Горчаков – пианист, преплитащ невероятно класическата и джаз музиката със синтезатори, създавайки сложни хармонии, отличаващи се с изключителен звук; SkilleR – един от основоположниците в бийтбокса у нас, чието име е известно в световен мащаб; Павел Терзийски – певец със забележителен талант и докосващ глас, обхващащ широк спектър от тембри и имитации. Clavexperience смесват АйДиЕм, Трип Хоп, Джаз и Реге посредством спонтанни импровизации, а резултатът е неповторим и динамичен звук. Ще имаме възможността да се насладим както на техните авторски произведения, така и на нова музика, плод на импровизации.

Музикалното събитие в откриващата вечер на фестивала София Филм Фест във Варна ще е от 21 часа в централното фоайе на Фестивален и конгресен център – Варна при вход свободен

Цялата програма на фестивала и съпътстващите събития можете да следите на страниците на София Филм Фест във Варна в социалните мрежи.

Билетите за филмовата програма са вече в продажба.

2024 © Варна е