Мобилно меню

За първи път: Представят еротична и хорър анимация на Световния фестивал във Варна

19-ото издание на традиционния форум ще продължи до 10 септември, ще бъдат представени общо 127 филма от 20 държави, като са включени най-добрите заглавия в жанра от последната една година
За първи път: Представят еротична и хорър анимация на Световния фестивал във Варна

Деветнадесетото издание на Световния фестивал на анимационния филм започна във Варна. Събитието се реализира с подкрепата на община Варна и Министерството на културата. Специален гост на откриването беше кметът Иван Портних.

"За Варна е чест, че за пореден път се превръща в столица на анимационното изкуство, като представя най-добрите филми и автори. Това събитие е повод да почетем отново българската анимация, която винаги е била огледало на обществения живот у нас, понякога ироничен и горчив, но винаги искрен и затова толкова ценен! Благодаря на организаторите, на участниците, на всички почитатели на рисуваното кино, които развиват този емблематичен за културния живот във Варна фестивал. Ще го подкрепяме още по-активно", заяви кметът. 

"Когато в света стане дума за българската анимация, всички си спомнят Варна. Тук продължават да се показват някои от най-добрите европейски и световни анимационни филми. Това не е софийски фестивал във Варна, това е варненски фестивал във Варна", коментира художественият директор на фестивала проф. Анри Кулев.

Тази година във форума за анимационно кино участват общо 127 филма от 20 държави, като са включени най-добрите заглавия в жанра от последната една година. Филмите ще се състезават в категориите: късометражни, пълнометражни, студентски, детски и за първи път в две нови категории - еротична и хорър анимация

Конкурсната програма включва продукции от Израел, Унгария, Китай, Белгия, Португалия, Нидерландия и Иран. Фестивалът на анимационния филм ще бъде закрит на 10 септември с награждаване на най-добрите заглавия, определени от международното жури.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна, WFAF - Световен фестивал на анимационното кино

Започнаха снимки на анимацията "Куцото куче на Антарктида"

Това е първият български анимационен филм с документални елементи на тема Антарктида
Започнаха снимки на анимацията "Куцото куче на Антарктида"

Официално стартира снимачният процес на първия български анимационен филм с документални елементи на тема Антарктида.

"Куцото куче на Антарктида" ще представи пътя на антарктическите експедиции от Амундсен-Скот до българския принос към изследванията на Ледения континент, съобщават от Българския антарктически институт.

Филмовият екип се ръководи от режисьора Стефан Войводов, продуцентска къща “Декидис филмс” и се реализира с финансовата подкрепа на Национален филмов център и съдействието на Бизнес парк София.

2024 © Варна е / снимки: Български антарктически институт