Мобилно меню

За първи път: Представят еротична и хорър анимация на Световния фестивал във Варна

19-ото издание на традиционния форум ще продължи до 10 септември, ще бъдат представени общо 127 филма от 20 държави, като са включени най-добрите заглавия в жанра от последната една година
За първи път: Представят еротична и хорър анимация на Световния фестивал във Варна

Деветнадесетото издание на Световния фестивал на анимационния филм започна във Варна. Събитието се реализира с подкрепата на община Варна и Министерството на културата. Специален гост на откриването беше кметът Иван Портних.

"За Варна е чест, че за пореден път се превръща в столица на анимационното изкуство, като представя най-добрите филми и автори. Това събитие е повод да почетем отново българската анимация, която винаги е била огледало на обществения живот у нас, понякога ироничен и горчив, но винаги искрен и затова толкова ценен! Благодаря на организаторите, на участниците, на всички почитатели на рисуваното кино, които развиват този емблематичен за културния живот във Варна фестивал. Ще го подкрепяме още по-активно", заяви кметът. 

"Когато в света стане дума за българската анимация, всички си спомнят Варна. Тук продължават да се показват някои от най-добрите европейски и световни анимационни филми. Това не е софийски фестивал във Варна, това е варненски фестивал във Варна", коментира художественият директор на фестивала проф. Анри Кулев.

Тази година във форума за анимационно кино участват общо 127 филма от 20 държави, като са включени най-добрите заглавия в жанра от последната една година. Филмите ще се състезават в категориите: късометражни, пълнометражни, студентски, детски и за първи път в две нови категории - еротична и хорър анимация

Конкурсната програма включва продукции от Израел, Унгария, Китай, Белгия, Португалия, Нидерландия и Иран. Фестивалът на анимационния филм ще бъде закрит на 10 септември с награждаване на най-добрите заглавия, определени от международното жури.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна, WFAF - Световен фестивал на анимационното кино

Започват снимките на най-новия филм на Стефан Командарев

"Made in EU" разказва за шивачка в малък град и нейния син по време на пандемията от Ковид 19
Започват снимките на най-новия филм на Стефан Командарев

Хитовият режисьор и продуцент Стефан Командарев започва снимки на най-новия си филм „Made in EU”. Работата по проекта стартира още през 2020 година, а от началото на 2024-та екипът репетира с актьорите по сценария. Командарев отново работи с Катя Тричкова като продуцент, със Симеон Венциславов по сценария, а зад камерата за пореден филм ще застане Веселин Христов. „В България, стойностно кино се прави с приятели и съмишленици. Изключително съм щастлив, че до мен имам такъв страхотен екип, с който отдавна сме повече от приятели“, подчертава Командарев.

Филмът ще се снима в Хасково, Димитровград, Мадан и Рудозем като се очаква снимките да стартират през месец март. В лентата ще видим актьори като Гергана Плетньова, Герасим Георгиев-Геро, Ивайло Христов, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Ованес Торосян и др. 

„Made in EU” разказва за шивачка в малък град и нейния син по време на пандемията от Ковид 19. 

2024 © Варна е