Мобилно меню

Божидар Чеков представя "Билет за връщане" във Варна

Ще видим света през погледа на един българин, завърнал се в България след "промените" и ще разберем как житейският опит може да се превърне в книга
Божидар Чеков представя "Билет за връщане" във Варна

Авторът Божидар Чеков ще представи книгата си "Билет за връщане" във Варна. Това е колекция от разкази по действителни случаи, в която светът се разкрива през погледа на един българин, завърнал се в България след "промените", който демонстрира как житейският опит може да се превърне в книга.

Представянето на "Билет за връщане" от Божидар Чеков ще е на 27 юни (четвъртък) от 19.00 ч. в книжарница "Сиела" във Фестивалния и конгресен център в морската столица.

"Крачехме по пътеката към границата вече три часа. Дъждът се засилваше, а и вятърът не беше слаб. Договорил се бях с водача да ме преведе срещу 1000 франка. Докато си пробивахме път между храстите, той каза, че ще бяга с мен (имал роднини в Германия). Изведнъж спря и каза: "Ето я браздата. Ще дойдем обаче друг път, защото са пуснали кучетата. Това означава, че ще стрелят." Не от смелост, а от страх, че втори път едва ли ще се навия да бягам, аз отсякох: "Не, аз не се връщам!" Водачът не знаеше, че имам 80 боксови мача зад гърба си и никога не съм се отказвал. "Добре – каза той, – следвай шума на реката, тя ще те заведе до Сърбия." От ждрелото на река Ерма до френския ми паспорт оставаха 3 хиляди километра и 20 дни.

Дотогава бях посетил два пъти френското посолство. Първия път ме поканиха, за да ме уведомят, че поради кръвна връзка с Франция имам право на френско гражданство. Втория път, след 24 месеца войнишка служба, поисках от дипломатите френския си документ за самоличност. Консулът ми отговори, че ще получа паспорт само на френска територия и с нескрита ирония добави: "Не си правете илюзии, мосю Чеков. Франция няма да обяви война на България заради вас!" Тогава ми стана пределно ясно: свободата не се дава.

Тя се заслужава."

Божидар Чеков е роден в дунавския град Лом. На десет години се мести в София, където завършва Полиграфически техникум "Юлиус Фучик". Първите му публикации са във вестник "Трудово дело", орган на трудовите войски. Сътрудничи още на вестниците "Народна младеж" и "Народна армия". През март 1966 г. Божидар Чеков е най-младият автор публикуван в месеца на българския разказ, организиран от вестник "Вечерни новини". Спортува активно и печели градски и републикански юношески шампионати по бокс.

След като СССР окупира Чехословакия и слага край на надеждите, които Пражката пролет ражда в целия Източен блок, Божидар Чеков успява да избяга във Франция. Завършва Полиграфически институт "Естиен" в Париж и повече от 40 години работи в печатната и хартиената промишленост. Няколко пъти е награждаван за гражданските си изяви и успешната си кариера. Избиран е за съдебен заседател и е носител на златен медал за "Почтеност и труд". До падането на Берлинската стена публикува редовно в дисидентското списание "Бъдеще", ръководено от Ценко Барев.

Баща е на две деца и дядо на две внучки.

В България има публикации в почти всички вестници и най-посещавани сайтове. В продължение на 10 години е кореспондент на списание "Тема".

2024 © Варна е

Световният феномен "Седем дни през юни" вече е на книжния пазар в България

Очаква се и сериал по романа на Тия Уилямс, спечелил вниманието на два от най-мащабните книжни клубове – на Рийз Уидърспун и Опра Уинфри
Световният феномен "Седем дни през юни" вече е на книжния пазар в България

Историята на двама писатели, които не са се виждали от близо 20 години, но не спират да пишат един за друг в романите си, трогна стотици хиляди читатели по света. На пазара вече се появи и българското издание на световния феномен "Седем дни през юни" на Тия Уилямс – романа, който впечатли критиците по света, нареди се в селекциите на два от най-мащабните книжни клубове – на Рийз Уидърспун и Опра Уинфри – и вдъхнови продуцентите от Amazon за предстоящ хитов сериал.

Сред страниците на този красив и докосващ роман зазвучава вдъхновяващата история на двама писатели, някога влюбени, сега поели по своите самотни и самостоятелни пътища. И въпреки че не са си продумвали близо двайсет години, те не спират да пишат един за друг и да комуникират чрез романите си.

А едни случайни "Седем дни през юни" ще ги срещнат неочаквано. И те ще трябва да разберат дали ще се влюбят отново, или завинаги ще се разделят…

Ева Мърси е успешна писателка на еротични бестселъри с огромна фен база от разгорещени и нетърпеливи читателки, които превръщат книгите ѝ в култ. Освен това е и разведена майка на същинско торнадо на прага на пубертета, бори се с изтощително хронично заболяване и няма нито енергията, нито желанието да се обвързва отново.

Един ден, когато вместо поредното гостуване на среща на книжен клуб из страната, нейната редакторката ѝ предлага да се включи в дискусия на тема "чернокожите автори в Америка", Ева неохотно приема. Без да си има и представа, че в панела срещу нея ще застане Шейн Хол. Да, онзи Шейн Хол. Носителят на награда "Букър" – загадъчният, енигматичен, социално ангажиран писател, когото критика и читатели дружно обявяват за една от стихиите на съвременната литература.

Дълбоко заровени травми и непреодолими искри излизат наяве по време на дискусията, а срещата между Ева и Шейн кара чернокожата литературна общност в Бруклин да повдигне вежди с неизказан въпрос. Защото никой не знае, че преди близо двадесет години тези двама толкова различни писатели прекарват една бурна и страстна седмица заедно, която завинаги оставя белег в душите им.

Ева и Шейн може и да се преструват, че са оставили срещата си в миналото, но не могат да отрекат химията, която се завръща помежду им като скорострелен влак. Нито пък факта, че през годините никога не са спирали да пишат един за друг в книгите си.

А през следващите седем дни под парливото бруклинско слънце двамата ще трябва да намерят отговор на въпроса дали любовта между две сродни души може да устои на изпитанията на времето.

Великолепен, пищен и изящен, "Седем дни през юни" е завладяващ съвременен роман за любовта, в който важните теми за поколенческата травма, вторите шансове и семейното минало са подправени с щипка чувство за хумор, много сърце и нежност.

Тия Уилямс създава забавна, трогателна и секси история, която тупти с бързия ритъм на нюйоркското сърце и рисува живописен пейзаж на човешкия живот, изтъкан от пукнатини и несъвършенства, но слепен заедно от лечебната сила на литературата и любовта.

2024 © Варна е