Мобилно меню

Евродепутатът Емил Радев дари книги на варненската библиотека в деня на народните будители

Дарението включва нови издания, някои от които на историческа тематика, както и детски енциклопедии, и художествена литература от съвременни български автори
Евродепутатът Емил Радев дари книги на варненската библиотека в деня на народните будители

За единадесета поредна година евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев отбеляза Деня на народните будители с дарение от книги за фонда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна.  

Дарението включва нови издания, някои от които на историческа тематика, други – популярни сред младите хора, както и детски енциклопедии, художествена литература от съвременни български автори, книги за новатори и за навлизането на изкуствения интелект в живота ни. 

„Празникът, който отбелязваме на 1 ноември, е без аналог в Европа. Той е прекрасен знак на почит към пазителите на род и родина, към просветителите, към ярките личности, на които дължим силния български дух. От всички нас зависи да не допуснем Денят на будителите да се отбелязва формално, а да пазим идеалите и ценностите, които са ни завещани“, коментира Емил Радев.

„Във време на безброй предизвикателства е важно да ценим хората, които пробуждат съвременна България. Пожелавам Ви здраве и вдъхновение, за да продължавате да развивате библиотеката като образователен, културен и духовен център, да насърчавате четенето и любовта към книгите“, заяви евродепутатът в обръщението си към екипа на варненската библиотека и нейния директор Радка Калчева. Емил Радев акцентира и върху необходимостта дейците на българската култура да получават по-силна институционална подкрепа, за да имат по-добри условия на работа и достойни възнаграждения. 

Евродепутатът присъства и на откриването на изложбата „Наковалня за сладкодумство. Първите български вестници и списания, издавани извън страната“, организирана съвместно от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ и археолога Александър Минчев. Неговата колекция от уникални издания на стари вестници и списания бе във фокуса на експозицията, която запознава с усилията на редица издатели, писатели, редактори и журналисти, дали началото на българската преса.

2023 © Варна е / Регионална библиотека "Пенчо Славейков"

Украсяват автобусни спирки във Варна със "Зелени приказки"

Те ще бъдат написани от варненски ученици по инициатива на фестивала „Варна Лит“
Украсяват автобусни спирки във Варна със "Зелени приказки"

Международен литературен фестивал „Варна Лит“ обявява литературен конкурс за ученици на тема „Зелени приказки“

В конкурса могат да участват всички ученици от община Варна от 1 до 7 клас с авторска приказка, чийто главен герой е част от природата – планина, река, гора и др., която страда от замърсяване, или главен герой-отпадък – опаковка, торбичка, стъклена бутилка и др., който може да бъде рециклиран.

"Разкрийте как виждате света през очите на природата и отпадъците – как те съжителстват с хората и какво биха им казали, ако можеха да говорят, какво биха променили, ако имаха тази сила – как и защо. Разгърнете своята фантазия смело и създайте неповторима ЗЕЛЕНА приказка!", призовават организаторите. 

Творби за конкурса може да се изпращат до 10 май 2024 г. на contest@varnalit.com

Най-вълнуващите приказки ще бъдат представени пред публика на специално събитие в края на месец май, а авторите на селектираните творби ще имат неповторима възможност за изява – техните приказки ще бъдат позиционирани на автобусни спирки в централната част на Варна през предстоящия летен сезон, за да достигнат възможно по-широк кръг читатели.

Но това не е всичко – по проект „Зелени приказки“ в 25 варненски училища- участници в литературния конкурс, в началото на следващата учебна година, ще бъдат монтирани кошчета за разделно събиране на отпадъци.

Подробният регламент за участие в „Зелени приказки“ е публикуван в раздел „Конкурси“ на www.varnalit.com.

2024 © Варна е