Мобилно меню

Евродепутатът Емил Радев дари книги на варненската библиотека в деня на народните будители

Дарението включва нови издания, някои от които на историческа тематика, както и детски енциклопедии, и художествена литература от съвременни български автори
Евродепутатът Емил Радев дари книги на варненската библиотека в деня на народните будители

За единадесета поредна година евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев отбеляза Деня на народните будители с дарение от книги за фонда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна.  

Дарението включва нови издания, някои от които на историческа тематика, други – популярни сред младите хора, както и детски енциклопедии, художествена литература от съвременни български автори, книги за новатори и за навлизането на изкуствения интелект в живота ни. 

„Празникът, който отбелязваме на 1 ноември, е без аналог в Европа. Той е прекрасен знак на почит към пазителите на род и родина, към просветителите, към ярките личности, на които дължим силния български дух. От всички нас зависи да не допуснем Денят на будителите да се отбелязва формално, а да пазим идеалите и ценностите, които са ни завещани“, коментира Емил Радев.

„Във време на безброй предизвикателства е важно да ценим хората, които пробуждат съвременна България. Пожелавам Ви здраве и вдъхновение, за да продължавате да развивате библиотеката като образователен, културен и духовен център, да насърчавате четенето и любовта към книгите“, заяви евродепутатът в обръщението си към екипа на варненската библиотека и нейния директор Радка Калчева. Емил Радев акцентира и върху необходимостта дейците на българската култура да получават по-силна институционална подкрепа, за да имат по-добри условия на работа и достойни възнаграждения. 

Евродепутатът присъства и на откриването на изложбата „Наковалня за сладкодумство. Първите български вестници и списания, издавани извън страната“, организирана съвместно от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ и археолога Александър Минчев. Неговата колекция от уникални издания на стари вестници и списания бе във фокуса на експозицията, която запознава с усилията на редица издатели, писатели, редактори и журналисти, дали началото на българската преса.

2023 © Варна е / Регионална библиотека "Пенчо Славейков"

Световният феномен "Седем дни през юни" вече е на книжния пазар в България

Очаква се и сериал по романа на Тия Уилямс, спечелил вниманието на два от най-мащабните книжни клубове – на Рийз Уидърспун и Опра Уинфри
Световният феномен "Седем дни през юни" вече е на книжния пазар в България

Историята на двама писатели, които не са се виждали от близо 20 години, но не спират да пишат един за друг в романите си, трогна стотици хиляди читатели по света. На пазара вече се появи и българското издание на световния феномен "Седем дни през юни" на Тия Уилямс – романа, който впечатли критиците по света, нареди се в селекциите на два от най-мащабните книжни клубове – на Рийз Уидърспун и Опра Уинфри – и вдъхнови продуцентите от Amazon за предстоящ хитов сериал.

Сред страниците на този красив и докосващ роман зазвучава вдъхновяващата история на двама писатели, някога влюбени, сега поели по своите самотни и самостоятелни пътища. И въпреки че не са си продумвали близо двайсет години, те не спират да пишат един за друг и да комуникират чрез романите си.

А едни случайни "Седем дни през юни" ще ги срещнат неочаквано. И те ще трябва да разберат дали ще се влюбят отново, или завинаги ще се разделят…

Ева Мърси е успешна писателка на еротични бестселъри с огромна фен база от разгорещени и нетърпеливи читателки, които превръщат книгите ѝ в култ. Освен това е и разведена майка на същинско торнадо на прага на пубертета, бори се с изтощително хронично заболяване и няма нито енергията, нито желанието да се обвързва отново.

Един ден, когато вместо поредното гостуване на среща на книжен клуб из страната, нейната редакторката ѝ предлага да се включи в дискусия на тема "чернокожите автори в Америка", Ева неохотно приема. Без да си има и представа, че в панела срещу нея ще застане Шейн Хол. Да, онзи Шейн Хол. Носителят на награда "Букър" – загадъчният, енигматичен, социално ангажиран писател, когото критика и читатели дружно обявяват за една от стихиите на съвременната литература.

Дълбоко заровени травми и непреодолими искри излизат наяве по време на дискусията, а срещата между Ева и Шейн кара чернокожата литературна общност в Бруклин да повдигне вежди с неизказан въпрос. Защото никой не знае, че преди близо двадесет години тези двама толкова различни писатели прекарват една бурна и страстна седмица заедно, която завинаги оставя белег в душите им.

Ева и Шейн може и да се преструват, че са оставили срещата си в миналото, но не могат да отрекат химията, която се завръща помежду им като скорострелен влак. Нито пък факта, че през годините никога не са спирали да пишат един за друг в книгите си.

А през следващите седем дни под парливото бруклинско слънце двамата ще трябва да намерят отговор на въпроса дали любовта между две сродни души може да устои на изпитанията на времето.

Великолепен, пищен и изящен, "Седем дни през юни" е завладяващ съвременен роман за любовта, в който важните теми за поколенческата травма, вторите шансове и семейното минало са подправени с щипка чувство за хумор, много сърце и нежност.

Тия Уилямс създава забавна, трогателна и секси история, която тупти с бързия ритъм на нюйоркското сърце и рисува живописен пейзаж на човешкия живот, изтъкан от пукнатини и несъвършенства, но слепен заедно от лечебната сила на литературата и любовта.

2024 © Варна е