Мобилно меню

Историческият роман "Порцеланова луна" разказва за голямата война и забранената любов

Книгата на Джени Чанг е базирана на истински събития и отдава почит на китайските работници, изпратени на фронта
Историческият роман "Порцеланова луна" разказва за голямата война и забранената любов

Романът "Порцеланова луна" на Джени Чанг отваря непозната глава от историята на Първата световна война. Повествованието потапя читателите в разказа за живота на 140 000 китайци, докарани в Европа, за да вършат тежката работа зад фронта.

В самия край на Първата световна война младата китайка Полин е в безизходица. Тя е опиянена от свободата на френската столица, но семейният дълг ѝ повелява да се върне в Шанхай и да се омъжи за човек, когото не е виждала. За да се спаси, тя има нужда от помощта на своя братовчед Тео, който също е избягал от оковите на семейството и работи като преводач за армията. Има огромна нужда от знанията му – цели 140 000 китайци са доведени в Европа, за да вършат тежката работа зад фронта, а французите не разбират нито езика, нито порядките им.

В градчето Ноайел сюр Мер друга жена, Камий, има отчаяна нужда от помощ, за да се спаси от насилническия брак, в който е била вкарана против волята ѝ. Точно тя ще приюти Полин и двете ще се сближат, а скоро китайката ще научи и страшната тайна на Камий – защото понякога любовта се появява тъкмо там, където никой не е очаквал.

Войната е към края си, но на двете жени им предстои да се изправят срещу всички ограничения, които обществото им е налагало през целия им живот.

Но ще могат ли да направят избора между подчинението и… щастието?

С великолепен и поетичен стил романът на Джени Чанг умело разкопава част от забравената част от историята на Франция по време на Голямата война и отдава почит както на китайските работници, дошли да подпомогнат военните действия, така и на членовете на китайската общност в Париж, които доброволно работят като преводачи и служат като мост между двете култури.

2024 © Варна е

"Причината" е романът, който накара хиляди читатели да открият любовта към книгите

Излезе луксозно издание с 11 нови глави и илюстрации на бестселъра на Изабел Овчарова – Изи, в него са засегнати теми от изключителна важност като депресията, психичното здраве и ураганите от мрачни мисли, в чиито капан всеки понякога се озовава
"Причината" е романът, който накара хиляди читатели да открият любовта към книгите

Четири години след като за пръв път почитателите на популярната създателка на съдържание и писателка Изабел Овчарова – Изи се докоснаха до магията на дебютния ѝ роман "Причината", книгата, накарала хиляди деца и възрастни да открият любовта към четенето, се появява в ново допълнено издание, благодарение на ИК "Сиела".

Сега вече 24-годишната авторка на бестселъри като отличения в конкурса "Бисерче вълшебно" - "Слънчеви лъчи в мрака", с почти половин милион последователи в TikTok и над 370 хиляди в Instagram допълва сюжета на "Причината" с 11 нови глави от гледните точки на различни персонажи и добавя отзиви на свои почитатели, открили себе си сред страниците на романа.

В луксозно издание с твърди корици и над 20 невероятни илюстрации на художничката Цвета Петрова "Причината" подканва нова вълна читатели да съпреживеят историята на Леон и Леа - две деца, които на пръв поглед никак не си приличат, а всъщност се допълват така, както слънцето допълва месечинката на луната.

В духа на обичани романи за израстването като "Предимствата да бъдеш аутсайдер" на Стивън Чбоски, "Причината" смело засяга теми от изключителна важност като депресията, психичното здраве и ураганите от мрачни мисли, в чиито капан всеки понякога се озовава.

Проследявайки живота на главния герой Леон от детството с мирис на палачинки в двора на баба до тийнейджърските години, когато ръбовете на света сякаш оставят отворени рани в душата, Изабел Овчарова създава пристан в морето от притеснения. Разказ, който ни припомня, че за всичко има Причина – и за доброто, и за лошото, и за всички онези "сиви" моменти помежду им, които тепърва ще разцъфнат в най-красиви цветове.

Допълнителните глави от гледните точки на майката, бащата и бабата на Леон, Леа, а дори и учителя господин Зорев добавят нови пластове към историята и надникват в света на отделните персонажи. Техните чувства и спомени доказват, че добри и лоши герои няма. Само истински деца и възрастни, които имат нужда да бъдат видяни, разбрани, оценени и обичани.

Хвърляйки спасителен пояс към всеки, който плува сред бурните вълни на тъгата и депресията, Изабел подтиква читателите свободно да говорят за емоциите си, да поглеждат през очите на другия, да бъдат честни на първо място със себе си, а после и с околните.

Топла като прегръдка с аромат на шоколадови бисквити, "Причината" е книга за малките вселени, които оставяме зад себе си с всяко ново начало, и големите вселени, които ни предстоят. Само трябва да имаме смелостта да преследваме мечтите си с отворени сърца без да се страхуваме, че те може да бъдат разбити. Защото "шансът мечтите да се сбъднат е толкова безкраен, колкото е и небето", убедена е авторката.

2024 © Варна е / снимки: ИК "Сиела", Фейсбук