Мобилно меню

Издание за книгите и четенето представят във Варненската библиотека

Варненската премиера ще е на 20 ноември, а на нея ще присъстват съставителите на книгата Анна Лазарова и Светлозар Желев
Издание за книгите и четенето представят във Варненската библиотека

Варненската премиера на книгата "От авторите и читателите ЗА КНИГИТЕ И ЧЕТЕНЕТО" ще се състои на 20 ноември 2023 г. от 18.30 ч. в Читалните зали на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" на бул. „Сливница №34”.

На представянето ще присъстват съставителите на книгата Анна Лазарова и Светлозар Желев, които ще разкажат подробности от кухнята на изданието и защо то съдържа точно 42 лични истории, свързани с книгите и четенето.

В книгата са събрани разкази от хора, свързани по един или друг начин с писането и литературата изобщо, истории за техните първи стъпки в четенето, за книгите, които са ги вдъхновили и променили, както и техните анкетни карти с въпроси за нуждата от четенето и литературните им пристрастия. Разказите на забележителни български писатели, автори на съдържание, издатели, журналисти, млади творци и дори деца са личен пример, през призмата на който ни се иска да повишим интереса и вниманието към книгите и четенето, но и възможност да дадем още посоки за любопитните читатели.

"Кои бяха първите книги, които прочетохте? Кои са авторите, които ви вдъхновяват? А книгите, които обичате да подарявате? Елате и споделете с нас!", призовават от екипа на Варненската библиотека.

2023 © Варна е

Романа “Извън обхват” на Евгени Черепов представят във Варненската библиотека

Разговор за това как да се намери щастието „извън обхват“, ще се проведе с автора днес, 14 май от 18 часа
Романа “Извън обхват” на Евгени Черепов представят във Варненската библиотека

Дванадесет години след дебютния си роман Евгени Черепов идва във Варна за премиерата на новата си книга „Извън обхват“. Разговор за това как да се намери щастието „извън обхват“ ще се проведе с автора на 14 май 2024 г. от 18.00 в Регионалната библиотека.

“Извън обхват” е роман за стоенето встрани от глобалното ускорение, за невъзможността паузите на живота да се превърнат във вечно бягство; за общуването между поколения, далечни по разбиранията си за съвременния свят.”казва Евгени Черепов за новия си роман.

В една аналогова снежна хижа авторът среща онези извънстолични хора, които често остават неоткрити и дава глас на историите им, на щастието и болките им, на тяхната доброта и обикновеност. Романът “Извън обхват” е „метафора на всичко, което ни заобикаля, случилото се в хижа “Светлина” ни дава увереност и надежда, че бъдещето е възможно.“ – допълва Светлозар Желев.

Събитието се реализира от Регионална библиотека “Пенчо Славейков” съвместно с издателство “Жанет 45”.

Евгени Черепов дебютира през 2012 г. с романа “Добавено лято” (номинация за Национална литературна награда “Елиас Канети”, 2013 г.). След десет години в столицата избира да се върне в родния си град Стара Загора, където последователно става баща, филолог и любим гимназиален учител по литература.

  • Дата: 14 май (вторник) от 18.00 ч.
  • Място: Основна сграда на Регионална библиотека “Пенчо Славейков” - Варна, бул. Сливница 34.
2024 © Варна е