Мобилно меню

Издание за книгите и четенето представят във Варненската библиотека

Варненската премиера ще е на 20 ноември, а на нея ще присъстват съставителите на книгата Анна Лазарова и Светлозар Желев
Издание за книгите и четенето представят във Варненската библиотека

Варненската премиера на книгата "От авторите и читателите ЗА КНИГИТЕ И ЧЕТЕНЕТО" ще се състои на 20 ноември 2023 г. от 18.30 ч. в Читалните зали на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" на бул. „Сливница №34”.

На представянето ще присъстват съставителите на книгата Анна Лазарова и Светлозар Желев, които ще разкажат подробности от кухнята на изданието и защо то съдържа точно 42 лични истории, свързани с книгите и четенето.

В книгата са събрани разкази от хора, свързани по един или друг начин с писането и литературата изобщо, истории за техните първи стъпки в четенето, за книгите, които са ги вдъхновили и променили, както и техните анкетни карти с въпроси за нуждата от четенето и литературните им пристрастия. Разказите на забележителни български писатели, автори на съдържание, издатели, журналисти, млади творци и дори деца са личен пример, през призмата на който ни се иска да повишим интереса и вниманието към книгите и четенето, но и възможност да дадем още посоки за любопитните читатели.

"Кои бяха първите книги, които прочетохте? Кои са авторите, които ви вдъхновяват? А книгите, които обичате да подарявате? Елате и споделете с нас!", призовават от екипа на Варненската библиотека.

2023 © Варна е

Евродепутатът Емил Радев дари книги на варненската библиотека в деня на народните будители

Дарението включва нови издания, някои от които на историческа тематика, както и детски енциклопедии, и художествена литература от съвременни български автори
Евродепутатът Емил Радев дари книги на варненската библиотека в деня на народните будители

За единадесета поредна година евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев отбеляза Деня на народните будители с дарение от книги за фонда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна.  

Дарението включва нови издания, някои от които на историческа тематика, други – популярни сред младите хора, както и детски енциклопедии, художествена литература от съвременни български автори, книги за новатори и за навлизането на изкуствения интелект в живота ни. 

„Празникът, който отбелязваме на 1 ноември, е без аналог в Европа. Той е прекрасен знак на почит към пазителите на род и родина, към просветителите, към ярките личности, на които дължим силния български дух. От всички нас зависи да не допуснем Денят на будителите да се отбелязва формално, а да пазим идеалите и ценностите, които са ни завещани“, коментира Емил Радев.

„Във време на безброй предизвикателства е важно да ценим хората, които пробуждат съвременна България. Пожелавам Ви здраве и вдъхновение, за да продължавате да развивате библиотеката като образователен, културен и духовен център, да насърчавате четенето и любовта към книгите“, заяви евродепутатът в обръщението си към екипа на варненската библиотека и нейния директор Радка Калчева. Емил Радев акцентира и върху необходимостта дейците на българската култура да получават по-силна институционална подкрепа, за да имат по-добри условия на работа и достойни възнаграждения. 

Евродепутатът присъства и на откриването на изложбата „Наковалня за сладкодумство. Първите български вестници и списания, издавани извън страната“, организирана съвместно от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ и археолога Александър Минчев. Неговата колекция от уникални издания на стари вестници и списания бе във фокуса на експозицията, която запознава с усилията на редица издатели, писатели, редактори и журналисти, дали началото на българската преса.

2023 © Варна е / Регионална библиотека "Пенчо Славейков"