Мобилно меню

Излезе ново издание на хитовия роман "Като гореща вода за шоколад"

Книгата нареди мексиканската писателка Лаура Ескивел сред най-големите латиноамерикански автори
Излезе ново издание на хитовия роман "Като гореща вода за шоколад"

Ново издание на екзотичния бестселър "Като гореща вода за шоколад" вече е по книжарниците, благодарение на ИК Колибри (преводач: Илинда Маркова, художник: Таня Минчева). Романът на мексиканската писателка Лаура Ескивел се превърна в бестселър и я нареди в първата редица на големите латиноамерикански автори редом с Габриел Гарсия Маркес, Марио Варгас Льоса и Исабел Алиенде.

Всяка глава от "Като гореща вода за шоколад" започва с готварска рецепта и в това няма нищо изненадващо, тъй като голяма част от действието е съсредоточена в кухнята - сърцето и душата на традиционното мексиканско семейство. Тита, най-малката дъщеря на богат скотовъдец, отрано знае каква съдба ѝ е предопределена – тя ще остане неомъжена, за да се грижи за майка си, докато е жива.

Когато Тита се влюбва в Педро, майка ѝ бърза да попари любовта ѝ и тиранично урежда брак между по-голямата ѝ сестра Росаура и любимия на Тита. Но Тита има едно несъкрушимо оръжие – нейните готварски умения. Лаура Ескивел умело си служи с похватите на магическия реализъм, познат ни от много други латиноамерикански автори, за да превърне контакта на Тита с храната в нещо чувствено и често взривоопасно. Принудена да приготви сватбената торта на сестра си, Тита влага всичките си чувства в задачата и всеки гост на празненството избухва в сълзи, щом хапне от сладкиша.

Лаура Ескивел е родена през 1950 г. в Мексико. Авторка е на световни бестселъри като "Малинче", "Законът на любовта", "Лупита обичаше да глади".

В първия си роман "Като гореща вода за шоколад", преведен на 35 езика и продаден в над 4,5 милиона екземпляра, Лаура Ескивел използва прийомите на магическия реализъм, за да комбинира ежедневното и свръхестественото. Романът, ситуиран във времето на революцията в Мексико в началото на 20 век, демонстрира значението на дома и кухнята в живота на Ескивел. Тя вярва, че кухнята е най-важното място в дома и я характеризира като източник на познание и проникновение, което носи наслада. Заглавието на романа препраща към разговорен израз, използван в испанския език, който е свързан с изключителност на усещанията, а метафората за кипенето е свързана с гнева, страстта, сексуалността.

"Като гореща вода за шоколад" се радва на огромен международен успех. В продължение на три години заема първо място в класацията за бестселъри в Мексико, а през 1994 г. романът е екранизиран по сценарий, създаден от самата писателка.

2025 © Варна е

Актьорът Димитър Маринов представя две книги във Варна

Той е първият български актьор, качил се на сцената на Оскарите, за филма с негово участие "Зелената книга", който спечели наградата за най-добър филм
Актьорът Димитър Маринов представя две книги във Варна

На 12 май (понеделник) 2025 г. от 18 часа Регионална библиотека "Пенчо Славейков" посреща актьора Димитър Маринов, който ще представи двете си книги "Към сцената" и "Към екрана". Пред варненската публика авторът ще сподели за своя професионален и житейски опит, защото, както пише в мотото на двете му книги:

"За да си добър актьор, трябва да станеш по-добър човек".

Срещата е част от националното турне на Димитър Маринов, в рамките на което той ще обиколи 21 града в страната. Събитието е инициирано от Дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна и е с вход свободен.

Димитър Маринов е първият български актьор, качил се на сцената на Оскарите, след като филмът с негово участие "Зелената книга" спечели наградата за най-добър филм през 2019 г. Негов първи учител по актьорско майсторство още в ученическите му години е Невена Коканова. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. Крикор Азарян. Към момента популярният в Холивуд актьор е преподавател в Америка по актьорско майсторство.

 

2025 © Варна е