Мобилно меню

Кои са думите на 2023-та за българите

Онлайн допитване ще определи, вижте как да се включите
Кои са думите на 2023-та за българите

Кои са важните теми за нас като хора и като българи, може да видим през ключовите думи, които са белязали съзнанието ни. Именно тях ще изберем в третото издание на „Думи на годината с Как се пише?“. Станалото традиционно изследване на общественото мнение има за цел да проследи процесите и механизмите, които са ни водили през изминалата 2023-та.

Кампанията се провежда онлайн и се радва на голям интерес. Тя предоставя възможност на всеки от нас да участва в мащабното проучване. В него от 8 до 12 януари се събират предложенията на хората, след това жури от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси ще определи десетте най-ярки думи и изрази, от които с анкета в периода 15 – 20 януари на платформата за грамотност „Как се пише?“ ще изберем първите три.

Организаторите на вече традиционната инициатива – д-р Павлина Върбанова, създателка на „Как се пише?“, и Доротея Николова, учителка по български език и литература и журналистика, обръщат внимание колко ни е нужно да се опитаме да  разберем себе си през езика, отразяващ начина, по който възприемаме самите нас и света. Те допълват, че изследването ще бъде най-пълноценно, ако в него се включат представители от различни поколения. Затова инициативата ще подкрепят и младежи със своите канали в различни социални мрежи. 

„Има отчетливи разлики в мисленето, говоренето, изобщо в използването на езика от хората от поколението Z например и тези от предишните поколения“, казва д-р Върбанова.

Тя допълва, че езикът като обществено явление, чрез което обменяме мисли, знания и впечатления, е на всички ни и е ценно през него да се видят връзките и дистанцията между генерациите. Любопитно е и дали ние, българите, отново ще насочим вниманието си предимно към социалната и политическата динамика у нас и по света, или ще се прокраднат и по-индивидуалистични теми, които наблюдаваме като глобална тенденция.

Тази година лайтмотивите и в световен, и в български контекст отново са тревожни и трескави, допълват организаторите. Съвременници сме на войни и катаклизми, политическа нестабилност в България, повишаване на агресията и насилието. В същото време живеем във време на изкуствен интелект, ежедневието ни протича в социалните мрежи на бързи обороти, на части, на фрагменти и почти сме се сраснали с мобилните си телефони. За всичко това е добре да можем да водим качествен разговор, който да ни помогне да се ориентираме и успокоим.

Езикът на медиите също е много важен фактор за обществените процеси. И тази година „Думи на годината с Как се пише?“ включва анализ на медийното съдържание на български език, осигурен от партньорите на инициативата – системата за глобален медиен мониторинг и анализи Sensika. Ще бъде направена класация на най-употребяваните знакови думи и изрази от средствата за масова информация. Новост е, че освен тях ще бъдат разгледани и личностите, най-често политически оцветени, които са били в окото на медиите и са лансирани от тях. 

„Необходимостта от развиване на критичното мислене и грамотното използване на информацията в интернет става все по-крещяща“, казва Доротея Николова. Тя допълва, че начините за пропаганда, манипулация, подвеждане на аудиторията, както и самозаблудата растат стремглаво с новите технологични възможности. По думите ѝ, изследването, което ще се осъществи в рамките на „Думи на годината с Как се пише? 2023“, може да помогне в борбата срещу тях.

Проучването „Думи на годината“ се провежда на платформата за грамотност „Как се пише?“, на страницата във Facebook и в X. Тя преминава през три етапа. В първия – от 8 до 12 януари – всеки има възможност да даде своите предложения за думи и изрази на годината ТУК:  и ТУК

Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури ще отсее 10. Кои три от тях са най-важните за нас като общество, ще изберем в анкета в сайта „Как се пише?“ от 15 до 20 януари в третия, последен етап.

Журито е съставено от дългогодишни наблюдатели и участници в обществените процеси в България и езикови експерти: д-р Павлина Върбанова – създателка на платформата „Как се пише?“, доц. Георги Лозанов – философ и медиен експерт, Веселина Седларска – журналистка и писателка, Доротея Николова – учителка по български език и литература и журналистика, и д-р Иван Ланджев – поет и есеист.

2024 © Варна е

"Причината" е романът, който накара хиляди читатели да открият любовта към книгите

Излезе луксозно издание с 11 нови глави и илюстрации на бестселъра на Изабел Овчарова – Изи, в него са засегнати теми от изключителна важност като депресията, психичното здраве и ураганите от мрачни мисли, в чиито капан всеки понякога се озовава
"Причината" е романът, който накара хиляди читатели да открият любовта към книгите

Четири години след като за пръв път почитателите на популярната създателка на съдържание и писателка Изабел Овчарова – Изи се докоснаха до магията на дебютния ѝ роман "Причината", книгата, накарала хиляди деца и възрастни да открият любовта към четенето, се появява в ново допълнено издание, благодарение на ИК "Сиела".

Сега вече 24-годишната авторка на бестселъри като отличения в конкурса "Бисерче вълшебно" - "Слънчеви лъчи в мрака", с почти половин милион последователи в TikTok и над 370 хиляди в Instagram допълва сюжета на "Причината" с 11 нови глави от гледните точки на различни персонажи и добавя отзиви на свои почитатели, открили себе си сред страниците на романа.

В луксозно издание с твърди корици и над 20 невероятни илюстрации на художничката Цвета Петрова "Причината" подканва нова вълна читатели да съпреживеят историята на Леон и Леа - две деца, които на пръв поглед никак не си приличат, а всъщност се допълват така, както слънцето допълва месечинката на луната.

В духа на обичани романи за израстването като "Предимствата да бъдеш аутсайдер" на Стивън Чбоски, "Причината" смело засяга теми от изключителна важност като депресията, психичното здраве и ураганите от мрачни мисли, в чиито капан всеки понякога се озовава.

Проследявайки живота на главния герой Леон от детството с мирис на палачинки в двора на баба до тийнейджърските години, когато ръбовете на света сякаш оставят отворени рани в душата, Изабел Овчарова създава пристан в морето от притеснения. Разказ, който ни припомня, че за всичко има Причина – и за доброто, и за лошото, и за всички онези "сиви" моменти помежду им, които тепърва ще разцъфнат в най-красиви цветове.

Допълнителните глави от гледните точки на майката, бащата и бабата на Леон, Леа, а дори и учителя господин Зорев добавят нови пластове към историята и надникват в света на отделните персонажи. Техните чувства и спомени доказват, че добри и лоши герои няма. Само истински деца и възрастни, които имат нужда да бъдат видяни, разбрани, оценени и обичани.

Хвърляйки спасителен пояс към всеки, който плува сред бурните вълни на тъгата и депресията, Изабел подтиква читателите свободно да говорят за емоциите си, да поглеждат през очите на другия, да бъдат честни на първо място със себе си, а после и с околните.

Топла като прегръдка с аромат на шоколадови бисквити, "Причината" е книга за малките вселени, които оставяме зад себе си с всяко ново начало, и големите вселени, които ни предстоят. Само трябва да имаме смелостта да преследваме мечтите си с отворени сърца без да се страхуваме, че те може да бъдат разбити. Защото "шансът мечтите да се сбъднат е толкова безкраен, колкото е и небето", убедена е авторката.

2024 © Варна е / снимки: ИК "Сиела"