Мобилно меню

Новият роман на Теодора Димова "Не ви познавам": Сенките от миналото не са си тръгнали!

Каква е съдбата на твореца, който е заплашен от юмрука на силните на деня и от сенките на режима, който сякаш не си е отишъл, а е чакал своето време като чудовище
Новият роман на Теодора Димова "Не ви познавам": Сенките от миналото не са си тръгнали!
41

Съдбите на "Поразените" от мракобесната идеология на близкото минало отекна в кадифения, но безкомпромисен роман на една от най-талантливите ни писателки – Теодора Димова. Книгата се появи през 2019 г. и стана носител на голямата награда Роман на годината на Фонд „13 века България“, както и на престижната френска литературна награда "Фрагонар".

Тази майсторска история за паметта получава своето своеобразно продължение в лицето на „Не ви познавам“ – безмилостен триптих за отровеното от миналото настояще и съпротивата на духа срещу терора на времето си.

В "Не ви познавам" една от внучките на главните героини в "Поразените" – Александра –  ще трябва да се изправи пред видоизменения кървав терор, който деветосептемврийските събития от миналото са завещали на цялото българско общество.  

Каква е съдбата на твореца, който е заплашен от юмрука на силните на деня? И от сенките на режима, който сякаш не си е отишъл, а е чакал своето време като чудовище, притаявало се дълго в укритието си.

Защото децата и внуците на палачите продължават да бъдат палачи, децата и внуците на жертвите продължават да бъдат жертви. А прочитът на историята отново е подчинен на прогнила координатна система.

Има ли обаче изход от омагьосания кръг, в който се е превърнал животът ни? Или веднъж изпълзяло Злото, то не може да бъде спряно?

Пандемията от COVID-19, войната в Украйна, политическата криза в България – всички актуални събития от близките години се оглеждат в изобличаващото огледало на „Не ви познавам“.

Плавното и изключително визуално писане на Теодора Димова изобличава изкривяването на "паметта за истината" и времето, оголило своите зъби, ръмжащо и готово да разкъсва. И напомня, че непознаването на миналото ни осъжда да живеем в "унизителния свят на лъжата".

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писателки. Авторка е на 9 пиеси, играни в страната и чужбина. Написала е романите "Емине", "Майките", "Адриана", "Марма, Мариам", "Влакът за Емаус" и повестта "Първият рожден ден". През 2007 г. "Майките" спечели Голямата награда за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика. „Адриана“ е преведена във Франция и Чехия, по романа е направен филмът "Аз съм ти". През 2010 г. "Марма, Мариам" спечели Националната награда Хр. Г. Данов за българска художествена литература. През 2019 г. Теодора Димова станал носител на наградата "Хр. Г. Данов" за цялостен принос в българската книжнина. През същата година излезе романът ѝ "Поразените", който по-късно се превърна в Роман на годината на НДФ "13 века България", спечели наградата за проза "Перото" и "Цветето на Хеликон" за най-продавана книга. През 2022 г.  "Поразените" получи новоучредената френска литературна награда "Фрагонар". През 2023 г. Теодора Димова стана носител на Голямата награда за литература на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

От 2012 г. е колумнист към Портал Култура. Есеистичните ѝ текстове са събрани в книгите "Четири вида любов", "Ороци", "Зове овцете си по име", "Кръст от пепел".

Очаквайте премиерата на най-новия роман на Теодора Димова - "Не ви познавам" на 13 март 2023 г.

2023 © Варна е

РБ "Пенчо Славейков" обяви 24 март за Ден на читателя

Специални изненади очакват всички посетители в Основната сграда на библиотеката, вижте програмата на проявите
РБ "Пенчо Славейков" обяви 24 март за Ден на читателя
51

Регионалната библиотека "Пенчо Славейков", която през 2023-та чества своя 140-и юбилей, за поредна година ще организира традиционния Ден на читателя. Настоящото издание на инициативата ще е на 24 март - петък.

"За посетителите на Основна сграда сме подготвили няколко любопитни срещи с млади варненски автори и издатели, които ще разкажат повече за процесите на писане, търсене на илюстратор и издаване на детски книги."

Два от най-популярните варненски клубове за литература ще гостуват на библиотеката, а всеки желаещ ще научи как може да се включи към редовните им читателски срещи.

Най-смелите читатели ще имат възможност да проверят литературните си познания в специално подготвени викторини и да си тръгнат от библиотеката не само с книги, но и с награди.

Денят на читателя в РБ "Пенчо Славейков" ще се проведе на 24 март от 8.30 до 19.00 часа в Основната сграда на библиотеката на адрес бул. Сливница No34.

Ето и пълната програма за събитията в рамките на Ден на читателя:

10:00-11:00 – Гостува читателски клуб "Орбита"

10:30-12:00 – Среща със Събина Георгиева, създател на издателство "Меченосец" и автор на книгата "Опашати непознати"

13:30-15:00 – Среща с Терез Никол, автор на "Белите цветя" и "Приключенията на котенцето Ричи"

14:00-15:30 – Гостува "Читателски клуб – Варна"

15:00-16:00 – Среща с Таня Петкова, създател на издателство "Ясна книга", автор на книгите "Виждам те" и "Истории от космоса"

2023 © Варна е