Мобилно меню

Обичаната варненска писателка и журналистка Искра Урумова представя нова книга

"Коя е билката?" е издание, реализирано в съавторство с потомствения билкар инж. Елионора Недялкова
Обичаната варненска писателка и журналистка Искра Урумова представя нова книга
56

Обичаната варненска писателка и журналистка Искра Урумова представя дългоочакваната си нова книга. След успеха на трилогията "Самодивски сезони" и романа "Орисано", в които по увлекателен и модерен начин се преплитат приказни образи от българския фолклор, увличаща любовна история и вълнуващо пътешествие в най-мистичните кътчета на България, всички приятели и почитатели на Искра очакваха следващата изненада, която им е подготвила.

"Коя е билката?" е издание, реализирано в съавторство с потомствения билкар инж. Елионора Недялкова, която е фитотерапевт и създател на билкова ферма-работилница "Магическо биле".

Редактор на книгата е Милена Ташева, която признава, че обича произведенията, в които

"...са вградени толкова много обич, талант, грижа и внимание, че то вече не е книга, а нещо живо, което ще остане много след като никой от замесените вече не е наоколо". 

"Винаги съм искала да направя книга за билките в България. Щастлива съм, че страхотната писателка Искра Урумова се съгласи да я напише, а инж. Елионора Недялкова сподели с нас ценни знания и рецепти от собствения си опит на фитотерапевт. Но това не е поредната книга за билки", отбелязва Милена Ташева.

"Милена Ташева ми повери своята идея за създаване на книга за билки, аз пък намерих Елионора Недялкова, която е истински веща в тайнството на лечебните треви. И, докато се носех в море от стари народни песни, заклевания и легенди, докато четях за чудните свойства на всяка от билките, ги видях в една вълшебна приказка. И сега тя върви към вас... Приятно четене!", обръща се към своите верни почитатели Искра Урумова.

Във всеки дом има по една тетрадка, изписана на ръка и по-ценна от най-скъпата книга. В нея се крият знания, мъдрост и рецепти, предавани с обич от поколение на поколение, събирани от близки и познати, пазени грижливо и приготвяни с любов.

„Коя е билката?“ от Искра Урумова и Елионора Недялкова е скътала между страниците си част от магическата тайна на тези тефтери. В нея ще откриете отговори на въпроси като коя е билката за най-много болести, най-трудно откриваемата или най-опасната за употреба? Има ли билка против страх и стрес? Съществува ли билка за любов? А за предпазване от лошите мисли на другите? Коя е най-мистериозната билка?

Очакват ви още позабравени народни песни, тайнствени заклевания и полезни рецепти от миналото и една съвсем истинска приказка. „Коя е билката?“ ще ви напътства и ще ви предпазва, защото не всеки лек можем да приготвяме сами и има растения, към които не бива да посягаме.

"Заслужаваме да знаем това, защото сме родени в царството на билките!", обобщава Искра Урумова.

Книгата "Коя е билката?" може да бъде поръчана предварително ТУК

2023 © Варна е

Валери Станков представя "Букварчето на дядо Валери" на 1 юни

Книгата съдържа поезия за деца
Валери Станков представя "Букварчето на дядо Валери" на 1 юни
82

На 1 юни - Деня на детето, в Музея за нова история на град Варна ще гостува майсторът на перото Валери Станков. Той ще представи своята най-нова книга "Букварчето на дядо Валери".

Тя съдържа поезия за деца - един позабравен днес жанр в българската литература. Стиховете са илюстрирани с вълшебни акварели, дело на художника Стайо Гарноев.

Тази книга ще накара децата да се забавляват, а родителите им да се върнат в своето детство.

Начало: 18 часа.

Място: Музей "Нова история на Варна",  ул. "8-ми ноември" №3

2023 © Варна е