Мобилно меню

Присъдиха награда "Златен лъв" на Ивайла Александрова за "Оловна тишина"

Отличено беше и новото издание на "Ад" от Данте Алигиери, реализирано от издателство "Колибри"
Присъдиха награда "Златен лъв" на Ивайла Александрова за "Оловна тишина"

За пореден път Асоциация "Българска книга" връчи годишните си награди "Златен лъв". Призът е най-високото отличие в издателския бранш и се присъжда за най-добър издателски проект, осъществен през годината. Премираната книга или поредица трябва да се отличава с оригинален замисъл, добро полиграфическо изпълнение, както и да има съществен принос към развитието на българската култура.

През тази година престижното отличие "Златен лъв" бе присъдено на две книги. Отличено беше новото издание на "Ад" на Данте Алигери, осъществено от издателство "Колибри". Това реши експертно жури в състав проф. Виктор Паунов, проф. д. ф. н. Милена Кирова и Веселина Райжекова (преводач), след явно гласуване. 

Издателство "Жанет 45" бе удостоено със "Златен лъв" за книгата "Оловна тишина" на Ивайла Александрова. Произведението е мащабен документален труд за Вапцаров и беше отличено заради факта, че разглежда важни за обществото проблеми и е предизвикало широк отзвук и значителен интерес. В номинирането и определянето на наградата традиционно участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Тази година журито беше в състав: Иво Тодоров, Паулиана Новакова и Димитрина Кюркчиева.

Издателство "Колибри" получи и две грамоти за книгите: "Живко Петров. 20 прелюдии за пиано" от Живко Петров - стилен албум в черно-бяла естетика, обединяващ музика, слово и фотография, а също и за "Бисерна поредица" - за принос към съвременната култура на български език с изчистен, стилен дизайн, постигнат с минимални изразни средства.

Грамота беше връчена и на издателство "Сиела" за "Стихотворения" на Виктор Пасков - за принос към историята на българската литература, словесно-визуален ансамбъл, приобщаващ колажи и оригинали от личен архив.

Грамота получи и издателство "Жанет 45" за "Какво е да си майка" от Мая Дългъчева - за тематично предизвикателство, елегантен и синтетичен графичен език, качествена полиграфия, предполагаща добра функционалност.

По време на церемонията по връчването на годишните награди на Асоциация "Българска книга", която се състоя в НДК, председателят на асоциацията Десислава Алексиева благодари на своите колеги за светлината, която струи от всяка една книга, излязла изпод ръцете им през годината, защото в нея са събрани любов, мъдрост и сила. 

„Българските издания стават все по-добри, а с това - и българските издателства, което на свой ред променя хората и времето, в което живеем“, каза още Алексиева. Тя призна, че е очарована от наградените издания, защото показват изкуството на книгоиздаването в неговата пълнота - от съдържанието, през оформлението, редакцията, корицата и печата. 

"Вярвам, че книгата е основната причина за всяка обществена трансформация и съм убедена, че всеки един от вас е воден до голяма степен от тази идея. Ето защо, в навечерието на Коледа и Нова година искам да ви пожелая преди всичко здраве, но и вдъхновение, и сила! Трудностите пред нас няма да стават по-малки, ние трябва да ставаме по-големи, за да можем да ги преодоляваме по-лесно“, отбеляза Алексиева. 

 

2022 © Варна е / снимки: Емона Цончева за Асоциация "Българска книга"

Романа “Извън обхват” на Евгени Черепов представят във Варненската библиотека

Разговор за това как да се намери щастието „извън обхват“, ще се проведе с автора днес, 14 май от 18 часа
Романа “Извън обхват” на Евгени Черепов представят във Варненската библиотека

Дванадесет години след дебютния си роман Евгени Черепов идва във Варна за премиерата на новата си книга „Извън обхват“. Разговор за това как да се намери щастието „извън обхват“ ще се проведе с автора на 14 май 2024 г. от 18.00 в Регионалната библиотека.

“Извън обхват” е роман за стоенето встрани от глобалното ускорение, за невъзможността паузите на живота да се превърнат във вечно бягство; за общуването между поколения, далечни по разбиранията си за съвременния свят.”казва Евгени Черепов за новия си роман.

В една аналогова снежна хижа авторът среща онези извънстолични хора, които често остават неоткрити и дава глас на историите им, на щастието и болките им, на тяхната доброта и обикновеност. Романът “Извън обхват” е „метафора на всичко, което ни заобикаля, случилото се в хижа “Светлина” ни дава увереност и надежда, че бъдещето е възможно.“ – допълва Светлозар Желев.

Събитието се реализира от Регионална библиотека “Пенчо Славейков” съвместно с издателство “Жанет 45”.

Евгени Черепов дебютира през 2012 г. с романа “Добавено лято” (номинация за Национална литературна награда “Елиас Канети”, 2013 г.). След десет години в столицата избира да се върне в родния си град Стара Загора, където последователно става баща, филолог и любим гимназиален учител по литература.

  • Дата: 14 май (вторник) от 18.00 ч.
  • Място: Основна сграда на Регионална библиотека “Пенчо Славейков” - Варна, бул. Сливница 34.
2024 © Варна е