Мобилно меню

С голям компромис от Общината: Ще има Алея на книгата във Варна!

Шатрите ще са разположени в едната лента на бул. Сливница и ще стигат до Слънчевия часовник на входа на Морската градина, където ще бъде разположена сцената за съпътстващата програма
С голям компромис от Общината: Ще има Алея на книгата във Варна!

 

"След дълги разговори с организаторите на Алея на книгата и огромен компромис от страна на Община Варна, постигнахме консенсус за мястото и организацията на провеждане на събитието."


Това съобщи в официалния си профил в социалните мрежи председателят на общинския съвет Тодор Балабанов. Той уточни, че събитието ще се състои на „…по-широко и удобно пространство“.

За да се осигури комфорт на преминаващите по Ларгото, спокойствие за четящите хора, както и бърз достъп за автомобили със специален режим на движение, лявата лента на бул. „Сливница“ ще остане свободна за минувачи. Шатрите ще продължават чак до Слънчевия часовник в Морската градина, където ще бъде разположена и сцената на културната програма.

„Като представители на местната власт, направихме всичко възможно, за да се намери най-доброто към момента място за Алея на книгата. Изказвам личните си благодарности на всички, които търсиха реални решения, а не се опитваха да си правят политически ПР, като известни на всички варненски фейсбук герои от хоризонтален, домакински и псевдопатриотичен характер!“

"Пространството на „Алея на книгата“ вече е ясно, варненци и гостите на града вече са в очакване на самото събитие. Вярвам, че тази година то дълго ще се помни, не заради мястото, а заради вълнуващите летни срещи на публиката с автори, издатели и преводачи, както и разнообразни развлекателни събития за жителите и гостите на града ни. Варна за пореден път доказва, че подкрепя безрезервно  културата, книгите и четенето!“, подчерта Балабанов.

„Искрено се надявам компромисът, който допуснахме дори със собственото си мнение, да доведе до позитивен резултат! Тази година лично ще посетя събитието, за да се уверя дали е така!“, обобщи председателят на общинския съвет.

2023 © Варна е

Световният феномен "Седем дни през юни" вече е на книжния пазар в България

Очаква се и сериал по романа на Тия Уилямс, спечелил вниманието на два от най-мащабните книжни клубове – на Рийз Уидърспун и Опра Уинфри
Световният феномен "Седем дни през юни" вече е на книжния пазар в България

Историята на двама писатели, които не са се виждали от близо 20 години, но не спират да пишат един за друг в романите си, трогна стотици хиляди читатели по света. На пазара вече се появи и българското издание на световния феномен "Седем дни през юни" на Тия Уилямс – романа, който впечатли критиците по света, нареди се в селекциите на два от най-мащабните книжни клубове – на Рийз Уидърспун и Опра Уинфри – и вдъхнови продуцентите от Amazon за предстоящ хитов сериал.

Сред страниците на този красив и докосващ роман зазвучава вдъхновяващата история на двама писатели, някога влюбени, сега поели по своите самотни и самостоятелни пътища. И въпреки че не са си продумвали близо двайсет години, те не спират да пишат един за друг и да комуникират чрез романите си.

А едни случайни "Седем дни през юни" ще ги срещнат неочаквано. И те ще трябва да разберат дали ще се влюбят отново, или завинаги ще се разделят…

Ева Мърси е успешна писателка на еротични бестселъри с огромна фен база от разгорещени и нетърпеливи читателки, които превръщат книгите ѝ в култ. Освен това е и разведена майка на същинско торнадо на прага на пубертета, бори се с изтощително хронично заболяване и няма нито енергията, нито желанието да се обвързва отново.

Един ден, когато вместо поредното гостуване на среща на книжен клуб из страната, нейната редакторката ѝ предлага да се включи в дискусия на тема "чернокожите автори в Америка", Ева неохотно приема. Без да си има и представа, че в панела срещу нея ще застане Шейн Хол. Да, онзи Шейн Хол. Носителят на награда "Букър" – загадъчният, енигматичен, социално ангажиран писател, когото критика и читатели дружно обявяват за една от стихиите на съвременната литература.

Дълбоко заровени травми и непреодолими искри излизат наяве по време на дискусията, а срещата между Ева и Шейн кара чернокожата литературна общност в Бруклин да повдигне вежди с неизказан въпрос. Защото никой не знае, че преди близо двадесет години тези двама толкова различни писатели прекарват една бурна и страстна седмица заедно, която завинаги оставя белег в душите им.

Ева и Шейн може и да се преструват, че са оставили срещата си в миналото, но не могат да отрекат химията, която се завръща помежду им като скорострелен влак. Нито пък факта, че през годините никога не са спирали да пишат един за друг в книгите си.

А през следващите седем дни под парливото бруклинско слънце двамата ще трябва да намерят отговор на въпроса дали любовта между две сродни души може да устои на изпитанията на времето.

Великолепен, пищен и изящен, "Седем дни през юни" е завладяващ съвременен роман за любовта, в който важните теми за поколенческата травма, вторите шансове и семейното минало са подправени с щипка чувство за хумор, много сърце и нежност.

Тия Уилямс създава забавна, трогателна и секси история, която тупти с бързия ритъм на нюйоркското сърце и рисува живописен пейзаж на човешкия живот, изтъкан от пукнатини и несъвършенства, но слепен заедно от лечебната сила на литературата и любовта.

2024 © Варна е