Мобилно меню

С национална кампания насърчават четенето сред децата

Едва 1,4% от родителите четат редовно на децата си, сочи проучване
С национална кампания насърчават четенето сред децата

Стартира национална инициатива „Четем – разгръщаме светове“ на верига книжарници Orange, в партньорство с фондация „Детски книги“. Кампанията има за цел да се изправи пред предизвикателствата в областта на функционалната грамотност в България, насърчавайки четенето сред децата до 13-годишна възраст. Инициативата „Четем – разгръщаме светове“ се фокусира върху начините да стимулира въображението и креативността, личностното развитие и емпатичното отношение, както и да подпомогне формирането на функционална грамотност у подрастващите.

„Липсата на езикови умения и функционална грамотност създават трудности в ежедневни ситуации на хората – това има негативно въздействие върху възможностите им за образование, професионален напредък и успешна социална адаптация. Ние се стремим да привлечем всички родители и деца към вълшебството на книгите, за да помогнем да се преодолеят тези предизвикателства и да се създадат по-стабилни основи за развитието и успеха на всяко дете. Заедно с фондация „Детски книги“ можем да разширим хоризонтите на подрастващите и да създадем по-добро бъдеще, пълно с въображение и знание." – сподели Ния Арсениева, изпълнителен директор на книжарници Orange.

Проучване, проведено от фондация „Детски книги“ в периода 22 май – 05 юни 2023 г. в България, показва какви са нагласите и навиците на родителите към четенето в ранна детска възраст. Анкетираните имат деца на възраст до 6 години. Едва 1,4% от родителите, участващи в проучването, са отговорили, че четат редовно, докато инициативата за четене от децата идва от 41%. Любопитно е, че 99% от анкетираните имат детски книги в домашната библиотека, но 70% от тях ги избират само по красивото оформление и илюстрации. Проучването показва още, че 53% от родителите предпочитат да четат приказки на децата си, които развиват само една част от техните знания и умения. Балансът между книгите с приказки и изданията с други сюжети и теми, които обясняват света, в който децата живеят, е изключително важен за тяхното развитие.

„Изборът на висококачествени книги, съобразени с нуждите и интересите на детето, може да повлияе значително на развитието му. В рамките на кампанията, която ще развиваме с книжарници Orange, целим да подпомогнем възрастните да намират точните книги, чрез които да подпомагат когнитивното и емоционално развитие на своите деца. Екипът ни от години следи ситуацията с грамотността в България и винаги се стремим да поставяме нуждите, интересите и нагласите на децата на фокус, за да ги превръщаме в истински активни читатели с помощта на техните родители, а по-късно и на учителите им.“ – коментира Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“.

В рамките на инициативата Orange предлага над 500 заглавия в различни възрастови категории детски книги, подбрани от екипа специалисти на фондация „Детски книги“. 10% от приходите от всяка книга в списъка, маркирана с „Препоръчано от фондация Детски книги“, ще бъдат дарени в подкрепа дейността на фондацията, която активно работи за достъпността на книгите и развитието на образователни програми, насочени към младите читатели. Заглавията от списъка могат да бъдат намерени както във физическите обекти на Orange, така и в онлайн магазина. 

Кампанията „Четем – разгръщаме светове“ се стреми да постигне национален обхват и дълготраен положителен ефект сред децата до 13-годишна възраст и техните родители. Чрез различни събития и инициативи в цялата страна верига книжарници Orange и фондация „Детски книги“ си поставят за цел да вдъхновят и мотивират децата да прекарват повече време в четене и да откриват радостта и ползите от книгите.

2023 © Варна е

Историята на "Клитемнестра" се превръща в един от най-популярните исторически романи за последното десетилетие

Дебютният роман на Костанца Касати е зашеметяващ епос, който разказва за съпругата на Агамемнон - една от най-криворазбраните героини в гръцката митология
Историята на "Клитемнестра" се превръща в един от най-популярните исторически романи за последното десетилетие

Почитателите на нашумелите през последните години преразкази на гръцката митология като „Песен за Ахил“, „Итака“ и „Хиляда кораба“ ще се влюбят в зашеметяващия дебютен роман на Костанца Касати„Клитемнестра“, който преобръща мита за съпругата на Агамемнон и я представя в нова, детайлна и многопластова светлина.

Вече и в превод на български с логото на издателство „Сиела“, „Клитемнестра“ рисува емоционален и докосващ портрет на човечността, скръбта и отмъщението, в чийто център стои една от най-сложните и криворазбрани героини на гръцката митология.

В свят, в който певците пеят песни за подвизите на царете, но умело забравят престъпленията им, пламенната история на Костанца Касати дава глас на онези персонажи, движещи се по ръба на забравата.

„Човешкият живот се основава на болка. Но си струва, ако имаш няколко мига на щастие, мълния, разкъсваща тъмнината в небето.“

Родена като волна и независима принцеса на Спарта, Клитемнестра е пълна противоположност на сестра си Елена, чието най-голямо оръжие е неземната ѝ красота. За разлика от нея Клитемнестра се уповава на своите ум, сила и смелост и вярва, че може да бъде по-добър владетел от който и да е мъж.

Но дори и това няма да ѝ е достатъчно, когато мойрите я изправят очи в очи с чудовището, предречено да бъде неин съпруг – Агамемнон. Тиранинът, който е известен със своята жестокост дори в един свят, където кръвожадността е по-скоро норма, а не изключение. Клитемнестра е принудена да наблюдава безпомощно престъпленията му, дори когато Агамемнон принася дъщеря им в жертва, за да омиловисти боговете.

И докато Агамемнон води своята война на бойното поле, където „богоравни“ герои извършват неописуеми престъпления, Клитемнестра решава да задейства свой собствен план за отмъщение, който ще унищожи чудовището. Каквото и да ѝ коства това. Защото, за разлика от царете, цариците са или мразени, или забравени. А тя добре знае кое от двете предпочита.

Наситен с нажежени емоции, дебютният роман на Костанца Касати е зашеметяващ епос, в който няма герои и злодеи – само истински пълнокръвни хора, водени от своите страсти и слабости.

Едно е ясно, веднъж прочели този провокиращ преразказ на Древна Елада, читателите няма да забравят името на „Клитемнестра“ – майка, убийца, царица и смела жена, готова да направи всичко за хората, които обича.

2024 © Варна е