Мобилно меню

Украсяват автобусни спирки във Варна със "Зелени приказки"

Те ще бъдат написани от варненски ученици по инициатива на фестивала „Варна Лит“
Украсяват автобусни спирки във Варна със "Зелени приказки"

Международен литературен фестивал „Варна Лит“ обявява литературен конкурс за ученици на тема „Зелени приказки“

В конкурса могат да участват всички ученици от община Варна от 1 до 7 клас с авторска приказка, чийто главен герой е част от природата – планина, река, гора и др., която страда от замърсяване, или главен герой-отпадък – опаковка, торбичка, стъклена бутилка и др., който може да бъде рециклиран.

"Разкрийте как виждате света през очите на природата и отпадъците – как те съжителстват с хората и какво биха им казали, ако можеха да говорят, какво биха променили, ако имаха тази сила – как и защо. Разгърнете своята фантазия смело и създайте неповторима ЗЕЛЕНА приказка!", призовават организаторите. 

Творби за конкурса може да се изпращат до 10 май 2024 г. на contest@varnalit.com

Най-вълнуващите приказки ще бъдат представени пред публика на специално събитие в края на месец май, а авторите на селектираните творби ще имат неповторима възможност за изява – техните приказки ще бъдат позиционирани на автобусни спирки в централната част на Варна през предстоящия летен сезон, за да достигнат възможно по-широк кръг читатели.

Но това не е всичко – по проект „Зелени приказки“ в 25 варненски училища- участници в литературния конкурс, в началото на следващата учебна година, ще бъдат монтирани кошчета за разделно събиране на отпадъци.

Подробният регламент за участие в „Зелени приказки“ е публикуван в раздел „Конкурси“ на www.varnalit.com.

2024 © Варна е

Романа “Извън обхват” на Евгени Черепов представят във Варненската библиотека

Разговор за това как да се намери щастието „извън обхват“, ще се проведе с автора днес, 14 май от 18 часа
Романа “Извън обхват” на Евгени Черепов представят във Варненската библиотека

Дванадесет години след дебютния си роман Евгени Черепов идва във Варна за премиерата на новата си книга „Извън обхват“. Разговор за това как да се намери щастието „извън обхват“ ще се проведе с автора на 14 май 2024 г. от 18.00 в Регионалната библиотека.

“Извън обхват” е роман за стоенето встрани от глобалното ускорение, за невъзможността паузите на живота да се превърнат във вечно бягство; за общуването между поколения, далечни по разбиранията си за съвременния свят.”казва Евгени Черепов за новия си роман.

В една аналогова снежна хижа авторът среща онези извънстолични хора, които често остават неоткрити и дава глас на историите им, на щастието и болките им, на тяхната доброта и обикновеност. Романът “Извън обхват” е „метафора на всичко, което ни заобикаля, случилото се в хижа “Светлина” ни дава увереност и надежда, че бъдещето е възможно.“ – допълва Светлозар Желев.

Събитието се реализира от Регионална библиотека “Пенчо Славейков” съвместно с издателство “Жанет 45”.

Евгени Черепов дебютира през 2012 г. с романа “Добавено лято” (номинация за Национална литературна награда “Елиас Канети”, 2013 г.). След десет години в столицата избира да се върне в родния си град Стара Загора, където последователно става баща, филолог и любим гимназиален учител по литература.

  • Дата: 14 май (вторник) от 18.00 ч.
  • Място: Основна сграда на Регионална библиотека “Пенчо Славейков” - Варна, бул. Сливница 34.
2024 © Варна е