Мобилно меню

15-годишен талант от Варна представи дебютна авторска песен

Максим Ялнъзов е спечелил повече от 90 награди от музикални конкурси в България и чужбина
15-годишен талант от Варна представи дебютна авторска песен

Артистичен и харизматичен, Максим Ялнъзов от Варна е сред музикалните находки на Варна, с които не само морската столица, но и България може да се гордее.

Максим е само на 15 години, а вече има богата творческа биография. Десет години на сцена, той има спечелени повече от 90 награди от музикални конкурси в България и чужбина като 13 от тях са Grand Prix.

От малък се развива като комплексен артист – пее, танцува, свири на пиано и китара и освен музикален, Максим има зад гърба си и завиден за възрастта си актьорски опит.

Неговия глас можем да открием в анимационните филми "Хотел Трансилвания 2" като вампирчето Денис, в ролята на малкия Симба в хитовата продукция на Дисни "Цар Лъв", превърнал се в най-гледания филм в България през 2019 година и като главния герой Лука в "Лятното приключение на Лука".

Максим печели и сериозни кастинги на професионална сцена и няколко години участва в хитовите мюзикъли на Държавна Опера Варна. Той успешно се превъплъщава в ролите на младия Чарли Чаплин и хлапето Джеки Кугън в мюзикъла "Чаплин", в ролята на малкия Симба в мащабната продукция "Цар Лъв" и в ролята на ученика на Велко - цигуларчето Ангел в мюзикъла "Оркестър без име". В операта "Макбет" Максим играе Флеанс - сина на Банко.

През 2023 г. в Първа езикова гимназия – гр. Варна, в която учи Максим, бе поставен мюзикълът по сценария на филма "Лак за коса", в който той участва като солист в ролята на водещия на шоуто Корни Колинс.

Тази есен Максим Ялнъзов реализира своята дебютна песен “Все по-далеч”.

Освен изпълнител, той е автор и на музиката към песента. Проектът е едно ново предизвикателство и начало на нов етап от творческия път на Максим.

“Все по-далеч” разказва история за една романтична любов, която краят на лятото поставя пред изпитание дали е истинска и дали ще устои на времето. Видеоклипът е сниман в едни от най-красивите кътчета на Северното Черноморие - Шабла, Тюленово, Езерец и Каварна.

Ето какво споделя и самият изпълнител за песента:

“От 12-годишен правя опити да създавам музика. Текстове от скоро се опитвам да пиша… Музата идваше по различен начин, но никога не съм смятал, че ще завърша дадена песен. Може би не ми е било времето. Две години по-късно, на 14 години, дойде едно чувство за това, че съм готов. Седнах на пианото, представих си една история, по нея написах хармонията, т.е акордите, по тях създадох мелодията. Впоследствие тази история беше предадена чрез текста на песента, който е дело на моята майка Йоана Кесова. Това не е случайно, защото тя ме познава изключително добре.

В идеята ми за дебютна авторска песен си представях първо един стойностен текст, който на тази възраст ще ми е много трудно да напиша, но създаден от човек, който знае какво искам, знае как работя. Смятам, че моята майка успя да предаде перфектно в думи моята история.

След като бяхме готови, се обърнахме към Валери Костов, изключителен музикант, джазмен, аранжор от Пловдив, който е работил с едни от най-големите звезди на българската сцена. Той се справи превъзходно с аранжимента и сътвори инструментал като за филмова музика много по-добре, отколкото аз можех да си го представя в този момент. Цялата песен се роди в рамките на няколко месеца.“

Максим е от онези млади хора, които могат да бъдат пример за това как се сбъдват мечти. Той вярва, че ако имаш талант, полагаш достатъчно труд, това трябва да е основното, което да движи твоя успех. И върви по този път сигурно и целеустремено – вече 10 години с помощта на своите родители и вокални педагози.

2023 © Варна е / снимки: личен архив

Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Композициите са част от саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович
Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Концертната зала на Градската художествена галерия във Варна беше домакин на премиерата за България на проекта “Beyond the Flesh” на Живко Петров. JP3 трио представи композициите на Живко Петров към саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович, който още не е излязъл по екраните. Европейският музикален фестивал във Варна осигури на меломаните в морската столица привилегията да бъдат първа публика на най-новите творби на маестро Живко Петров.

Обичаният композитор и пианист сподели, че с работата по саундтрака към този филм е било поставено на изпитание неговото романтично отношение към музиката, защото за пръв път е поел задачата да пише по толкова тежка драма. Публиката в концертната зала на Градската художествена галерия във Варна се убеди, че в крайна сметка той е създал красива музика, наситена с много лиризъм. За въздействащото ѝ изпълнение пред ценителите, Живко Петров бе подкрепен от колегите си от JP3 трио - Димитър Семов и Димитър Карамфилов. Обичаните музиканти представиха и няколко знакови пиеси от последния си албум "On the Way".

2024 © Варна е / снимки: Росен Донев